Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Jod i all mat

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Salt är inte bara salt.
Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Nu kom då rekommendationen, vi behöver mer jod – hemma, på jobbet och i den industritillverkade maten vi köper i butiken på väg hem. Statens näringsdelegation publicerar idag sin nya rekommendation där hela livsmedelsindustrin uppmanas övergå till joderat salt. Speciellt önskas bagerierna låta övergången ske snabbt, eftersom bröd är ett livsmedel som de flesta finländare äter.

Frågan har behandlats i en arbetsgrupp i ett drygt år.

Redan i höstas uppmanade näringsdelegationen storköken att övergå till joderat salt, en uppmaning som nu upprepas. Även hemma uppmanas vi salta maten med joderat salt.

Bakgrunden är att finländarnas jodnivåer sjunkit under 2000-talet och trenden är europeisk. Våra matvanor har ändrat och både finländare och övriga europeer äter idag många av sina måltider utanför hemmet. Mat som annars kanske är bra men som inte är saltad med jodsalt.

Jodbrist leder till problem i sköldkörtelfunktionen, t.ex. struma är en följd av långvarig jodbrist. Jodbristrelaterad struma existerar än idag på vissa håll, men har försvunnit där man försett befolkningen med jod, oftast då via saltet.

I Finland var jodbristrelaterad struma förhållandevis vanligt förekommande ännu under första halvan av 1900-talet, men utrotades i och med joderingen av bordssaltet år 1949.

Läs också:

Får vi tillräckligt med jod?

Statens näringsdelegations pressmeddelande

Hör mer även i veckans Kvanthopp på torsdag kl. 11.03 i Radio Vega.

Yle Nyheter: inslag

1:45

Mer om ämnet på Yle Arenan