Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Attityderna i Vasaregionen kunde förbättras"

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 13:08.
Staddirektör Tomas Häyry
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Vasaregionen är på rätt väg, trots att samarbetet kunde fungera ännu bättre och attityderna borde bli lite mera positiva. Det säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.

Vasaregionen har stigit från en nionde till en tredje plats i Finlands Näringslivs rankinglista över hur attraktiva regionerna är för företagsetableringar. Seinäjoki är etta för andra året i rad.

- Vi är mycket glada och nöjda över att vi är på väg i rätt riktning. Vasaregionen ligger bra till i många undersökningar, men det vi har haft problem med är attityderna, säger Häyry.

Vad tänker du på då?

- Folk kanske inte uppskattar allt vad vi har här, utan den allmänna attityden är att det borde nog gå ännu bättre. Men visst, man ska inte luta sig tillbaka heller. Det här har krävt mycket och hårt arbete och jobbet är aldrig klart, säger Häyry.

Vad gör Vasaregionen attraktivt för företag?

- Det är många saker. Vi har bland annat jobbat mycket med logistikfrågor - alltså att det finns bra transportmöjligheter, företagsrådgivning och att det finns företagstomter.

- Vi har också jobbat mycket med regionens image, till exempel EnergyVaasa och Energyweek. Där har vi jobbat med många olika aktörer, säger Häryry.

Regionen borde dra mera åt samma håll

Seinäjokiregionen var etta igen, vad har de som inte Vasaregionen har?

- Först och främst har de en vana av att dra åt samma håll. Det är absolut en styrka.

Vad skulle krävas för att det skulle lyckas här? Är det den eviga diskussionen om en kommunfusion?

- Nej, inte är det bara det. Det är nog mycket annat också. Det är nog egentligen bara att fortsätta på samma väg som vi är på nu. Det här arbetet är mångårigt och man ändrar inte attityder över en natt.

Förlorar Vasaregionen företag till Seinäjoki på grund av inre stridigheter och brist på tomter?

- Nej. Det stämmer inte längre att det skulle finnas brist på tomter, det har vi nog. Och vi har nog det i övrigt också så bra i regionen att vi inte förlorar företag till Seinäjoki.

Stor chans att Ikea kommer till Vasa

En stor företagsetablering som Vasa hoppas kunna ro i land är Ikea. Staden har ett intentionsavtal med Ikea som löper ut 2016.

Vad är chanserna för att Ikea kommer till Vasa?

- Jag tror att chanserna är stora, men när det kunde ske måste man fråga Ikea. Det lät i alla fall positivt i Hufvudstadsbladets artikel, säger Häyry.

I Hbl:s artikel 29.1 säger Ikeas vd i Finland Lena Herder att det finns planer på två nya varuhus i Finland, först Villmanstrand och sedan Vasa. Någon exakt tidtabell vill hon inte ge, men säger att planerna går framåt.

Tomas Häyry kommenterar Vasas dragningskraft

6:28