Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Bensows styrelse sitter kvar

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 15:21.
Villa Bensow
Bildtext Mikael Damsten blir ny styrelseordförande vid Bensowstiftelsen.
Bild: YLE/Patrik Raski

Styrelsen för Bensowstiftelsen har beslutit att de sitter kvar. Däremot avgår Iselin Krogerus-Therman från posten som ordförande och blir vanlig styrelsemedlem. Sällsynt dålig byggfirma, säger nya ordföranden Mikael Damsten.

Mikael Damsten
Bildtext Mikael Damsten
Bild: Yle

Mikael Damsten, som varit vice ordförande vid styrelsen tar över som ordförande. Johan Hjelt, som liksom Damsten är advokat, blir ny styrelsemedlem. Det här blev klart under ett styrelsemöte på måndagskvällen.

Vi anser att vi inte har skyldighet att avgå.

- Vi anser att vi inte har skyldighet att avgå, enligt paragrafer i stiftelselagens tredje kapitel. Tvärtom anser vi att det vore rentav skadligt för Bensowstiftelsen om styrelsen avgår i det skede som verksamheten nu befinner sig i, säger Damsten till Yle Huvudstadsregionen.

Patent- och registerstyrelsen uppmanade förra veckan styrelsen att dra sina egna slutsatser efter allt som har kommit fram.

Stiftelsen kommer nu att ge de utredningar till Patent- och registerstyrelsen som myndigheten har efterfrågat samt ge "en redogörelse över händelserna riktiga förlopp". Juha Viertola, chefen för stiftelseregistret vid Patent- och registerstyrelsen, vill i det här skede inte kommentera förtroendet för Bensowstyrelsen utan väntar på redogörelsen.

Läs också: Grankulla har en plan B ifall Bensow möglar bort

Iselin Krogerus-Therman
Bildtext Krogerus-Therman sitter kvar i styrelsen
Bild: Yle

"Byggbolaget var dåligt"

Sällsynt okunnig byggfirma.

- Vår ordinarie verksamhet har utvecklats oerhört positivt under den nuvarande styrelsens verksamhetstid. Den riktigt stora motgången har varit bygget som inte lyckats, säger Damsten.

Tv-programmet MOT berättade förra veckan att slarv i samband med renoveringen av daghemmen Lilla och Stora Lyan i Grankulla blir en dyr affär för stiftelsen när bristerna ska repareras. Sammanlagt har den misslyckade renoveringen kostat närmare en miljon euro. Dessutom har stiftelsen betalat 170 000 euro till ett byggföretag i Tallinn efter att renoveringen av daghemmen avbröts då de saknade bygglov.

Enligt Mikael Damsten har byggfirman varit sällsynt okunnig när det gäller att hantera byggnadslov och formaliteter.

Daghemmet Lilla Lyan i Grankulla.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

- De har dessutom gjort arbetet oerhört dåligt. Men vår specialist har kommit fram till att vi inte har blivit lurade på pengar. Det som har byggts och det som finns i form av material och maskiner motsvarar det vi har betalat. Men det kommer att kosta att rätta till felen eftersom byggfirman antagligen kommer att vägra att rätta till dem, säger Damsten.

Hur ska ni agera angående mögelskadorna som påvisats i Stora Lyan, Lilla Lyan och det gamla barnhemmet?

- Vi håller på och utreder om det faktiskt finns mögel i byggnaderna. Esbo stad har utfört mätningar för att kontrollera saken, och vi har ännu inte fått resultaten. Men det är klart att allting kommer att rättas till om det visar sig att det finns mögel i byggnaderna.

Styrelsen har hävt avtalet med byggfirman som också haft möjlighet att rätta sina fel, men vägrat. Nu kommer styrelsen att inleda en ny offertrunda för att välja en ny byggfirma.

Tidigare artiklar:

Vice ordförande i Bensow: Krav på avgång förhastade
Bensowordförande: Jag avgår väldigt gärna
PRS. Bensowstyrelsen har inte vårt förtroende
Miljöskyddet vill nu se Bensows mögelrapport
Bensow mörkade mögelrapport
Bensow byggde utan bygglov - staden brottsanmäler