Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Forskare: Det finns mörk materia också runt oss

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Vintergatan sedd från atollen Ari, Maldiverna
Bildtext Vintergatan sedd från atollen Ari, Maldiverna
Bild: EPA/SERGEY DOLZHEKO

En ny studie presenterar bevis för att det finns mörk materia i den innersta delen av Vintergatan, och också i vad forskarna kallar för våra egna kosmiska kvarter.

Att det finns mörk materia i Vintergatans utkanter har forskarna länge varit ense om. Det har ändå varit svårt att bevisa dess existens också i Vintergatans inre delar, kring vårt solsystem. Orsaken är att det är svårt att mäta stjärnors och gasers rotation från vår position i galaxen.

Men nu har forskare vid Stockholms universitet lagt fram bevis för att det finns stora mängder mörk materia också runt oss.

Forskarna har sammanställt beräkningar av gasernas och stjärnornas rörelser i Vintergatan. Sedan jämförde de siffrorna med den rotationshastighet stjärnor och gas skulle ha i fall det bara fanns synlig materia i galaxen.

- Den rotation vi har observerat är oförklarlig, om inte det finns stora mängder mörk materia runt oss, och mellan oss och galaxens mitt, förklarar Miguel Pato, som forskar i fysik vid Stockholms universitet.

Sedan 1970-talet har forskarna varit överens om att mörk materia existerar i galaxerna. Det finns uppskattningsvis fem gånger mera mörk materia än synlig materia, bestående av atomer.

Genom att mäta gasers och stjärnors rotationshastighet kan man räkna ut galaxens massa, och forskarna har nu lyckats mäta rotationshastigeheten exaktare än någonsin tidigare.

- Den här studien är ett stort steg framåt då vi försöker få reda på vad mörk materia egentligen är, säger Miguel Pato i ett pressmeddelande.

Studien publiceras i tidskriften Nature.

Läs också:
Mörk materia - universums osynliga pusselbit