Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Växthusodlare: Lättare ta in utländsk arbetskraft

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 20:16.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Lätt att hitta utländsk arbetskraft till växthusen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det har blivit lättare att ta in utländsk arbetskraft för att vi blivit vana att göra det, säger växthusodlare Börje Ivars i Närpes. Växthusbranschen är attraktiv för utländska arbetare.

Reglementet för att ta in arbetare från länder utanför EU har inte ändrats nämnvärt de senaste åren. Ändå fylls växthusen i Närpes med utländsk arbetskraft.

- Jag brukar säga att jag behöver bara viska om att jag skulle behöva någon ny och så får jag ett tips om någon och processen är igång, säger Ivars.

Kvinna jobbar med topparna av tomatplantor
Bildtext I Börje Ivars växthus jobbar 26 personer. Nationaliteterna är inte likt många men han har anställda från bland annat Vietnam, Bosnien och Finland.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Byråkratin är den samma men Ivars har hunnit göra det några gånger genom åren och vet vid det här laget vad som krävs.

Fördomsfritt i växthus

På tisdagen samlades en grupp representanter för olika myndigheter och producentförbund i Närpes för ett möte. Innan mötet drogs igång besökte de alla Ivars växthus.

Överdirektör Jorma Pitkänen vid Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland deltog och var imponerad.

- Jag tror att växthusodlarna blivit vana att ta in utländsk arbetskraft och de gör det fördomsfritt. Idag har vi fått höra att det fungerar bra här i Närpes.

Pitkämäki tror att vi hela tiden blir mer integrerade i EU också genom att arbetskraften rör på sig.