Kränk inte min fredagskalja
Om man är kränkt så är sociala medier ett underbart forum. Dels kan man dela med sig av sin egen kränkthet och så kan man också ta del av andras kränkthet. Då kan man vara kränkt tillsammans. En delad upplevelse är alltid en bättre upplevelse.
Nyligen kunde vi vara kränkta tillsammans då vår alkoholkonsumtion ifrågasattes. Ingenting får en finländare att bli mer kränkt än då någon berättar för oss hur vi borde dricka. Denna någon var Centern som kom med förslaget att sänka alkoholhalten i öl som säljs i matbutiker till max 3,7% och starkare öl skulle flytta till Alko.
Det här ledde till ett ramaskri. På Twitter rasade folket. Alla var kränkta . Kränkta över Centerns förmyndarfasoner. Man var kränkt trots att Centern på grund av att alla var kränkta senare drog bort sitt förslag. Ingen skall komma och säga hur mycket jag skall dricka. Min alkoholkonsumtion är min egen sak.
Efter att stormen i ölglaset bedarrat en aning kan vi kanske stanna upp en liten stund. Efter att ha spytt galla över förmyndarfasonerna och varit kränkta tillsammans på Twitter kan vi kanske fundera lite grann över vad det handlar om.
Ökad tillgänglighet = ökad konsumtion
Det är i själva verket rätt enkelt. Handen på hjärtat. Om du har ett öppnat lådvin hemma, dricker du då mera eller mindre vin? Om du svarar sanningsenligt så ökar din vinkonsumtion. Det handlar om tillgänglighet. Om alkoholen är tillgänglig dricker vi mera. Så enkelt är det.
Priset är en central indikator på tillgänglighet. Ju billigare spriten är desto tillgängligare är den för allt fler och vi dricker mer. Enkel matematik. Ett exempel på det här är när de finska alkoholpriserna sänktes inför Estlands EU-inträde. Alkoholskatten sänktes i medeltal med 32%. Konsumtionen ökade med över 10% på ett år. Ökad tillgänglighet = ökad konsumtion.
Minskad tillgänglighet = minskad konsumtion
I Sverige har man gått in för det som Centern föreslog (men sedan drog tillbaka). Mellanölet försvagades till 3,5% och de starkare ölsorterna flyttade till Systembolaget. Resultatet blev att alkoholkonsumtionen minskade med 12-15%. Minskad tillgänglighet=minskad konsumtion.
Men jag har inga alkoholproblem!
Ett vanligt argument bland kränkta twittrare lyder: Varför skall jag lida för att en liten del av befolkningen har alkoholproblem? Varför får inte jag njuta av min tyska veteöl när jag själv vill? Varför får jag inte köpa min flaska Chablis i matbutiken bara för att några fyllon inte kan skruva på korken? Varför kan jag inte köpa en flaska champagne på söndagen till min brunch? Det är kränkande att jag inte får leva sådär härligt sydeuropeiskt och dricka goda viner och äta goda ostar när jag vill.
Finns det verkligen skäl att vara kränkt? Är det svårt att få tag på alkohol? Verkligen inte. Det går att köpa alkohol 7 dagar i veckan. Det är bara att vandra in i närmaste matbutik, bensinstation eller kiosk när törsten faller på.
Alko är öppet 6 dagar i veckan. Där kan du köpa din flaska Chablis eller din flaska Champagne till brunchen. Om du vill ha brunch på söndag kan du ju köpa två flaskor på lördag. Eftersom du inte har några alkoholproblem så går det bra att spara den andra flaskan, eller hur?
Så länge vi har en alkoholkonsumtion på 11,6 liter per person i det här landet behövs det kanske lite kränkande förmynderi. De uppoffringar du måste göra är trots allt obetydliga. Och framför allt skall de sättas i perspektiv till vad minskad tillgänglighet innebär för folkhälsan. Om folkölet introduceras i Finland enligt svensk modell beräknas de alkoholrelaterade dödsfallen minska med 350 fall per år.
Tänk på det nästa gång du är kränkt på Twitter.
Läs också:
Mellanöl på Alko skulle minska totalkonsumtionen
Ölet blev en soppa för Centern