Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lättare att ange någon för skattefusk

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 06:46.
Heimo Säkkinen
Bildtext Heimo Säkkinen tittar på tips som finländare har skickat in till Skatteverket.

Det har blivit lättare för oss finländare att ange någon för skattefusk. För drygt två veckor sedan öppnade Skatteverket ett webbformulär för det här ändamålet, och det har varit så populärt att myndigheten verkar behöva mer personal för att plöja igenom tipsen.

Så här lyder ett av de meddelanden som Skatteverket har fått in via den nya angivarsidan på nätet:

"När jag bad om ett kvitto i pizzerian fick jag ett kvitto som var daterat en timme tidigare, det var alltså en annan kunds kvitto. Tidigare har det varit svårt att överhuvudtaget få ett kvitto här."

Tipset antyder att en pizzeria kan ha sålt mat utan att betala skatt på summan.

Enligt granskningschef Heimo Säkkinen verkar tröskeln för att ange folk ha minskat tack vare möjligheten att göra det anonymt på nätet.

skattefusk
Bildtext Meddelanden som skickats in via den nya angivarsidan.

- Angivaren kan friare berätta vad han har tänkt berätta utan att vara rädd för att den som anklagas ska få reda på varifrån tipset har kommit, kommenterar Säkkinen.

Myndigheten sparar inte heller vilken IP-adress som skickade meddelandet.

En fyrdubbling

Sedan angivarsidan öppnades i slutet av januari så har cirka 600 tips skickats in via den. Utan formuläret skulle mängden ha varit ungefär 150. Mängden tips har därmed fyrdubblats.

- Det kommer helt klart in mer tips och det kommer det att fortsätta att göra, tror Säkkinen.

Men han påpekar att det främst är frågan om mindre skattebrott, såsom till exempel att en företagare har låtit bli att ge kunden ett kvitto, trots att han eller hon enligt lag har rätt att få det.

Redan nu står det klart att de 12 anställda som hittills har granskat skattetipsen inte kommer att mäkta med uppgiften i framtiden utan extra hjälp. Det är därför mycket troligt att Skatteverket kommer att anställa fler personer för att man snabbare ska kunna plöja igenom och följa upp den strida strömmen av tips.