Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ölet blev en soppa för Centern

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 19:49.
Juha Sipilä i riksdagen den 21 januari 2015
Bildtext Centerns partiordförande Juha Sipilä
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Frågan om mellanölets varande eller icke varande i matbutikerna fick Centerns ordförande Juha Sipilä att i dag gå ut och klargöra partiets syn på det hela. Centern har ändå hanterat situationen mycket dåligt, bedömer Svenska Yles politiska reporter Anne Suominen.

- Det blev en ganska ordentlig soppa. Varken journalister eller Centern såg sig i spegeln och Centern kunde heller inte ta avstånd från det här under gårdagen. I stället blev det stor uppståndelse över att Centern nu tänker dra på mellanölet i valkampanjen, säger Suominen i Aktuellt 17.

Centern lyckades skapa en mindre storm på måndagen med ett förslag om att sänka alkoholhalten i ölet som säljs i mataffärerna. Partisekreterare Timo Laaninen gick ut med att Centern ville sänka alkoholhalten, att det är en del av valprogrammet och till och med en fråga för regeringsförhandlingarna om Centern sitter med där.

Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Bildtext Svenska Yles politiska reporter Anne Suominen.
Bild: Yle

I dag berättade man lite snopet att partiet inte alls ha några sådana planer, åtminstone inte i sitt valprogram. Förslaget ska ha kommit från ett två år gammalt bakgrundspapper som Centern hade länkat till på sin webbsida.

Trots smärre förvirrig tror Suominen att Centern inte helt och hållet övergett förslaget.

- Centern vill nog spä ut mellanölet. Juha Sipilä säger att det är en stor folkhälsofråga, alkoholen orsakar enormt mycket hälsoskador i det här landet och det kostar väldigt mycket. Men som Sipilä själv säger så oberoende vad man föreslår i alkoholpolitiken blir det ramaskri, vilket vi nu faktiskt har sett.

Suominen tror inte heller att Centern på något sätt har tagit någon skada.

- Bilden är den att Centern värnar om folkhälsan och jag tror inte att så hemskt många ute på valfältet har hunnit notera kalabaliken kring mellanölet. Totalt sett har detta nog ingen betydelse för valresultatet, säger Suominen.

Läs också:
Centern backar om mellanölet: "Två år gammalt förslag"
Kesko: Nej till Centerns ölförslag, ja till vin i matbutiken
"Mellanöl på Alko skulle minska totalkonsumtionen"
Storm i ölglaset - Sipilä backar en aning
Centern: Sänk alkoholhalten i mellanöl
Twitterbloggen: Kränk inte min fredagskalja

Diskussion om artikeln