Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Veterinären krävde förskott för att rädda livet på min hund”

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 10:09.
Man med hund
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Rune Liljeblad tycker att han har behandlats illa av den jourhavande veterinären i Borgå. Innan hunden Jessica fick hjälp gällde det att på ett eller annat sätt först få tag på stora pengar mitt i natten.

För snart två veckor sedan fick Rune Liljeblads hund Jessica en kull med valpar. Allt såg först ut att gå bra men efter ett dygn blev tiken mycket sjuk. Det gällde att snabbt få hjälp.

Hund
Bildtext Jessica är en berner sennenhund.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Vi misstänkte genast att hon ännu bar på en ofödd valp eller två, berättar Rune. Vi körde sent på kvällen till jourhavande veterinären i Borgå.

Rune Liljeblad är van med hundar. Till yrket är han hunduppfödare och har för tillfället 25 hundar hemma på sin hundgård i Illby.

Väl framme hos veterinären bekräftades misstankarna. Ett kejsarsnitt behövdes snabbt för att rädda Jessica. Då blev det tal om pengar.

hundar i en hundgård
Bildtext Det är främst golden retriver som Rune Liljeblad föder upp.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

– Så stora summor som 800 till 1000 euro kunde jag inte skaffa fram mitt i natten, säger Liljeblad. Veterinären krävde förskott för att rädda livet på min hund, att få en räkning gick inte.

Att vänta till nästa dag kunde vara fatalt för både Jessica och hennes sex valpar, det var både Rune och veterinären överens om.

Enligt Rune Liljeblad behövdes några telefonsamtal mitt i natten innan han fick tag på en vän, som lovade komma med pengar till jouren nästa morgon. Dessutom ville veterinären ha hans körkort i pant.

– Så här borde det inte få gå till, säger Liljeblad. Nog måste man ju först rädda livet på ett djur innan man börjar kräva pengar.

Inga kommentarer

Veterinären i fråga vill inte kommentera fallet och hänvisar till sin tystnadsplikt.

Chefen för Borgå stads veterinärmottagning, Katja Mustonen vill gärna att Liljeblad gör ett klagomål för att kunna utreda fallet.

– Brådskande akutfall ska vi behandla, men om det krävs dyra ingrepp gäller det nog för veterinären att först komma överens om betalningen, säger hon. Veterinärer är att se som vilka yrkesutövare som helst.

För Jessicas del är allt nu bra. Hon tar hand om sina valpar. Rune Liljeblad överväger att föra frågan vidare. Själva ingreppet gick bra och Rune Liljeblad är mån om att tacka för ett gott utfört veterinärjobb.

Veterinären gjorde rätt

Östnyländska nyheter

5:59