Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklands finansminister – en sexikon?

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Greklands finansminister Yanis Varoufakis har på kort tid blivit en europeisk kändis.

Efter att den nya regeringen tillträdde i slutet av januari har Varoufakis träffat europeiska ledare och försökt få eurozonens länder att gå med på eftergifter när det gäller Greklands statsskuld. Men, med snudd på det löjliga, är det helt andra saker som intresserar medierna framom Varoufakis ekonomisk-politiska linje.

Speciellt i Tyskland har medieintresset rört Yanis Varoufakis person och utseende. Enligt Reuters har public service-bolaget ZDF:s nyhetsankare Marietta Slomka utmärkt sig som beundrare:

- Varoufakis är utan tvekan en man full av karisma, sade Slomka i direktsändning. Hon spädde på med att jämföra Varoufakis med Hollywoodtuffingen Bruce Willis.

När Varoufakis besökte Tyskland för att diskutera den grekiska skuldkrisen var medieintresset fokuserat på hans informella klädstil - kragkjortan hänger utanför byxorna, han använder ingen slips och den översta knappen är öppen.

Maskulina Varoufakis

Till och med konservativa Die Welt hade rubriken:

- Vad gör Yanis Varoufakis till en sexikon? I artikeln skriver Die Welt om hans skalliga huvud, hans coola stil och hans muskulösa Yamaha-motorcykel.

Även om Greklands skulder leder till hård press är landets nya finansminister allt annat än tråkig, fortsatte Die Welt.

En stjärna har fötts

Han har inte tvingat långivarna på knä, men ekonomiprofessorn skakar kostymerna i Europa med sin vardagliga uppenbarelse och coola blick.

Veckotidningen Stern blev nästan lyrisk i sin beskrivning av Varoufakis:

- Varoufakis utstrålning påminner tyskarna om grekiska hjältar som gjorts odödliga i form av marmorstatyer. Han drar runt omkring i Aten med sin stora svarta motorcykel, han sätter aldrig skjortan innanför byxlinningen och han utstrålar ett slags klassisk maskulinitet, som man bara ser i grekiska statyer, skriver Stern.

Alla är ändå inte lika imponerade. I europeiska tidningar har han också liknats vid en dörrvakt på nattklubb.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis talar i det grekiska parlamentet 10/2/15
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis talar i parlamentet
Bild: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Han är specialiserad på spelteori och strategiskt beslutsfattande

.

Varoufakis också annat än cool

När en del medier har koncentrerat sig på Yanis Varoufakis utseende har hans professionella sida kommit i skymundan. Han är trots allt professor i ekonomisk teori vid Atens universitet.

Varoufakis utexaminerades från Moraitis School i Aten och fortsatte sina doktorsstudier vid Essex universitet i England där han disputerade. Efter ett år vid universitetet i Cambridge flyttade han till Australien. Han var över tio år vid universitet i Sydney och år 2000 flyttade han till Aten och blev professor i ekonomisk teori. Där ledde han doktorsutbildningen fram till 2008.

Från och med januari 2013 har han varit lärare vid Lyndon B Johnson School of Public Affairs vid University of Texas at Austin. Han verkar också som gästprofessor vid eGovlab, som hör till Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet. Där fokuserar han på spelteori och beslutsteori. Han har ännu ett år kvar av sin gästprofessur, men kommer knappast att hinna sköta jobbet.

Mångsysslaren Varoufakis

Mellan 2004 och 2006 var Varoufakis ekonomisk rådgivare åt arbetarpartiet Pasoks ledare George Papandreou, men vände sig några år senare mot hans politik. Han varit flitigt anlitad som expert av de stora mediebolagen som BBC, CNN, Sky News, Bloomberg och andra. År 2010 publicerade han tillsammans med professorn och tidigare Labourparlamentarikerna Stuart Holland ett förslag, A Modest Proposal, hur eurokrisen borde lösas. I den senaste versionen är också professor James K Galbraith medförfattare. Hans bok The Global Minotaur: America, the True Origin of the Financial Crisis and the Future of the World Economy (2011) har varit mycket uppmärksammad. Boken finns också på finska.

Han har rest mycket tillsammans med konstnären Danae Stratou främst till många konfliktområden, eller ”skiljelinjer”: Palestina, Etiopien-Eritrea, Kosovo, Belfast, Cypern, Kashmir och gränsen mellan Mexiko och USA. Resultatet av resorna har senare publicerats.

För tre år sedan blev han forskare vid videospelföretaget Valve Corporation. Där sysslade han med virtuell ekonomi och digitala plattformar. Hans jobb blev att utveckla spel som kunde förutsäga trender inom spelbranschen.

Politikern Varoufakis

Varoufakis ställde upp i parlamentsvalet den 25 januari 2015 för vänsterpartiet Syriza. Efter Syrizas valseger blev han två dagar senare utnämnd till finansminister. Efter det har han rest runt i Europa för att diskutera Greklands skulder i Rom, Paris, Berlin, Bryssel och Frankfurt.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem och Greklands finansminister Yanis Varoufakis
Bildtext Dijsselbloem och Varoufakis på presskonferens
Bild: EPA/SIMELA PANTZARTZI

Varoufakis kollega från Texas, James Galbraith, har sagt att Varoufakis är mycket skarp och att han i förhandlingar med långivarna i trojkan (IMF, ECB och EU-kommissionen) hela tiden kommer att vara ett par steg före.

Ett problem med Varoufakis är att han har varit otydlig i sitt budskap. Det finns ett budskap till hemmapubliken som bygger på de vallöften som Syriza gav före valet att det ska bli ett slut på åtstramningspolitiken . Ett annat budskap har han gett till de europeiska ledare han träffade under den första turnén. Han har visat förhandlingsvilja, men också varnat EU för att gå för hårt ut mot Grekland.

- Om Grekland tvingas lämna eurozonen kommer andra länder oundvikligen att följa efter och valutablocket kommer att kollapsa, sade Yanis Varoufakis enligt Reuters, och lät förstå att Portugal och Italien råkar illa ut.

Ingen vet i det här skedet om Varoufakis strategi leder någon vart. Mycket beror på hans fortsatta förhandlingar, på den grekiska regeringens konkreta åtgärder för att få fart på den ekonomiska tillväxten, men också på vilken linje de europeiska regeringarna slutligen intar mot Greklands skuldproblem. I väntan på det kanske vi kan läsa mera om den yttre framtoningen hos denna politikens Adonis.

Diskussion om artikeln