Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västländer stänger ambassader i Jemen

Från 2015
Uppdaterad 11.02.2015 13:53.
Soldater utanför USA:s abbassad i Jemen.
Bildtext Soldater utanför USA:s ambassad i Jemen.
Bild: EPA/YAHYA ARHAB

USA, Frankrike och Storbritannien stänger sina ambassader i Jemen på grund av det spända läget i landet efter att Houthirebeller tog över kontrollen i huvudstaden Sanaa nyligen.

Både Frankrike och Storbritannien uppmanade sina medborgare att omedelbart lämna landet, efter att USA hade evakuerat sin ambassadpersonal.

- Säkerhetsläget i Jemen har fortsättningsvis förvärrats under de senaste dagarna och vi bedömer att riskerna för vår personal har ökat, säger Tobias Ellwood, Storbritanniens minister för Mellanöstern.

De flesta länder vid Persiska viken som motsätter sig Houthirebellerna, har också stängt sin beskickningar.

Demonstrationer mot rebeller slås ner hårdhänt.

Det förekom demonstrationer mot rebellernas maktövertagande i Sanaa men demonstranterna som försökte ta sig till FN-högkvarteret i staden stoppades hårdhänt av tungt beväpnade rebeller.

Demonstrationer förekom också i den rebellkontrollerade staden Bayda i mellersta Jemen, men de stoppades av rebeller som också grep ett okänt antal demonstranter.

I landets folkrikaste stad Taiz som inte kontrolleras av rebeller, har tiotusentals demonstranter demonstrerat mot att rebellerna tvingade presidenten och regeringen att avgå.

Nya FN-ledda samtal mellan rebellerna och oppositionen har inte lett någonvart, eftersom de största oppositionspartierna vägrar att delta i samtalen.