Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

TV-seriens musikaliska visitkort

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 18:37.
Eddard Stark (Sean Bean)
Bildtext Game of Thrones signaturmelodi är komponerad av Ramin Djawadi.
Bild: Yle / HBO

Bonanza, Batman och Patakakkonen. Nio av tio personer i åldern 50+ känner igen signaturmelodierna medan betydligt färre kommer ihåg namnet på skådisarna eller vad som egentligen hände i de här klassiska TV-serierna.

I dag känner vi till artister som Jace Everett, Love Spit Love och Regina Spektor utan att vara speciellt kunniga när det gäller musik. De hör till namnen bakom signaturerna eller temalåtarna i några av våra populära TV-serier (True Blood, Charmed och Orange is the new black i dessa artisters fall).

Signaturen (eller temalåten, skillnaden är att den förstnämnda är instrumental medan den senare är försedd med text) brukar ofta spelas under titelsekvensen, d.v.s. då listan på skådisar, regissörer och liknande visas.

Här ett par exempel:

Signaturmelodin till Game of Thrones komponerades av Ramin Djawadi som jobbar på Hans Zimmers Remote Control Productions. Titelsekvensen med modellerna av de olika städerna gjordes först och sedan fick Djawadi se den och komponera passande musik. Game of Thrones handling äger rum i en fantasivärld som påminner om medeltida Europa men där det finns drakar och diverse underligheter. Att använda en låt med Taylor Swift eller någon liknande figur från dagens topplistor hade inte alls fungerat. Science Fiction och Fantasy hör till TV-genrer där man ofta använder instrumentalmusik.

När tidsperioden och platsen är bekant och finns i verkligheten kan signaturen (jag använder detta ord för både signaturer och temalåtar i denna artikel för enkelhetens skull) se ut så här:

Far from any road av The Handsome Family inleder varje avsnitt av serien True Detective. Här vet man genast att man inte är ute i rymden. Låten, liksom den övriga musiken i serien är vald av T-Bone Burnett som är ett av de stora namnen i branschen då det gäller musik på film eller TV.

Musikproducenter eller musikansvariga har blivit viktiga nyckelpersoner och om man är medlem i en okänd grupp eller är artist eller låtskrivare kan kontakt med en av de här personerna motsvara en lottovinst.

Gary Calamar som bl.a sköter musikvalen i serierna Dexter, House och True Blood inledde sin karriär som försäljare i en skivbutik. Efter att ha jobbat som manager för en rockgrupp och som radio-DJ började han i slutet av 90-talet komma in i film- och TV-branschen. Hans första stora framgång på TV var serien Six Feet Under. Här berättar han bl.a om vad jobbet går ut på:


Radioprogrammet Fokus på TV-signaturer sänds i Radio Vega som repris onsdag 18.2 kl. 13.03.

Fokus på: Fokus på TV-signaturmelodier

Programmet är inte längre tillgängligt

Här som en liten bonus kan du kolla hur bra du är på att känna igen signaturer. Själv klarade jag 14/50:

Mer om ämnet på Yle Arenan