Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Föhnvinden för med sig värme till nord

Från 2015
Uppdaterad 11.02.2015 20:57.
Yle Nyheter TV-nytt: Vad är föhnvinden egentligen? - Spela upp på Arenan

Just nu har Finland den varma föhnvinden att tacka för de senaste dagarnas milda, vackra väder. Solen skiner och snön smälter fort då temperaturerna är rejält på plussidan.

Men vad beror föhnvinden egentligen på, och varför blåser den inte hos oss hela tiden?

Enligt Meteorologiska institutet är föhnvinden en varm och torr vind som når Finland på vintern i samband med starka västliga luftströmmar. Föhnvindarna kan ge stora väderförändringar snabbt i lä av bergstrakter.

För Finlands del beror den milda föhnvinden dels på den isfria Atlanten och dels på den torrare luft som finns öster om bergskedjan Skanderna i Norge och Sverige.

Luften har först avkylts och mist en stor del av sin fuktighet då den pressats upp för den norska kusten. När luftströmmen sedan blåser ner för läsidan är den betydligt varmare och torrare.

Effekten störst i Lappland och Österbotten

För en tillräckligt varm västanvind, som ger upphov till föhnvinden, krävs vanligen ett högtryck i Mellaneuropa och ett lågtryck på Ishavet.

Föhnvindens effekt är störst i västra Lappland och i Österbotten, där vinden normalt uppträder fem gånger om vintern. I öst förekommer föhnvinden vanligtvis bara en gång om vintern. Föhnvindsperioden sträcker sig normalt från november till mars i Finland.

Föhn uppträder i lä av alla bergspartier men är speciellt typisk för Alperna, där den känns tydligt i nordsluttningar i samband med att vinden strömmar från syd. Den förekommer under andra namn på andra platser i världen där det finns höga bergskedjor.