Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå vatten bygger avlopp i Svartså

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 09:01.
Borgå Vatten bygger tryckavlopp i Svartså.
Bildtext Arbete pågår i Svartså.

I onsdags började Borgå vatten bygga ett tryckavlopp vid Svartsåvägen i Svartså. Det är frågan om en gren i en större helhet, nämligen stomavloppet som ska byggas mellan Kullo och Hermansö reningsverk.

Nättekniker Peter Ekstam vid Borgå vatten berättar att man just nu håller på att bygga ett tryckavlopp i Saltviksområdet i Svartså. Det utförs som eget arbete.

Redan i tisdags grävde Borgå vatten lite, men de egentliga arbetena började i onsdags.

– Till en början försöker vi borra röret mellan Sillviksvägen och sötvattendammen som där finns, säger Ekstam.

En del av Kullo stomavlopp

Borgå Vatten bygger tryckavlopp i Svartså.
Bildtext Maskiner och arbetare jobbar på.

Tryckavloppet som byggs i Sillviksområdet är bara en gren i en betydligt större helhet, nämligen stomavloppet som Borgå vatten planerar att bygga mellan Kullo och Hermansö reningsverk.

Stomavloppet ska byggas i enlighet med en utvecklingsplan från 2010. Där står det att stomavloppet byggs mellan 2014 och 2017. Arbetena med det större projektet har ändå ännu inte inletts.

– Det kommer att byggas en ledning från Hermansö reningsverk till Tjusterby, där den kommer att förgrena sig mot Hindhår och Kullo. Och det här är då en gren till den ledningen som finns lite före Tjusterby.

Räcker två, tre månader

Hur länge kommer arbetena vid Sillviksvägen att pågå?

– Om den här borrningen lyckas så kommer det att räcka några dagar. Då har vi borrat nästan 900 meter i två delar. Sedan när vi gräver längs Sillviksvägen och delvis under den är terrängen lite besvärligare. Det tar två, tre månader, medan resten tar betydligt längre.

Dessutom byggs det en avloppspumpstation i närheten av Sillviksvägens och Svartsåvägens korsning, och därifrån ett stomavlopp till Hermansö avloppsreningsverk. Nätet kommer inte att kunna tas i bruk innan de här är färdiga.

Mer information om projektet finns på Borgå stads hemsida.