Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Strid ström av Borgåfamiljer vill ha stöd

Från 2015
Några gånger i veckan ordnar rikssvenska Yvonne Leipsalu frivilligt en öppen förskola i svenska församlingens lokaler. Här samlas föräldrar och barn för att snacka svenska och fika tillsammans. En sångstund med svenska barnvisor finns alltid med i program
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle / Jenny Blomqvist

Hur länge du får vänta på en tid hos familjerådgivningen i Borgå beror på hur akut din situation är. Som längst är väntetiden ett halvt år.

Familjerådgivningen i Borgå har så gott som alltid en väntetid för dem som vill komma in i systemet och få stöd. Dels beror det på att familjerådgivningen inte har någon jour, dels på att så många familjer tar kontakt.

– Men vi har nog inte en längre kö än normalt just nu, utan läget har varit ungefär det samma sedan familjerådgivningen öppnade för ungefär sex år sedan. Ibland känns det som om vi har mer att göra, säger socialarbetare Ilse Niekka.

Från fall till fall

Om situationen är akut finns det en möjlighet att få en mottagningstid snabbare, medan de som inte har lika akuta problem kan få vänta någon månad – som mest ett halvår.

– Vi måste utvärdera behovet från fall till fall. Om några besök kunde hjälpa får man tid lite snabbare, medan exempelvis barn som behöver individuell hjälp och lite mer tid i kalendern kan få vänta aningen längre.

Familjerådgivningen använder sig av många olika metoder och erbjuder både stödgrupper och individuell hjälp för barnen, hela familjen eller barnet och en förälder. Ibland kan barnen eller föräldrarna hänvisas till en grupp som snart ska börja samlas. Då är hjälpen lite snabbare.

Mångsidig verksamhet

– Vi försöker också så snabbt som möjligt åtminstone ta kontakt per telefon för att kolla in situationen, säger Niekka. Här behövs inte heller några remisser, så man kan direkt ringa personalen under telefontid för att diskutera och få råd.

Dessutom ordnar familjerådgivningen ibland temakvällar som vem som helst kan delta i. De har hittills tangerat ämnen som skilsmässa och barn som har problem med att kontrollera sina känslor och sitt beteende.

Också i Lovisa har familjerådgivningen en liten kö just nu. Den beror främst på att psykologen har varit tjänstledig. Snart hoppas man ändå få in en vikarie, och då borde situationen lätta igen.