"Veterinären gjorde rätt"
Får en jourhavande veterinär kräva betalning innan ett ingrepp utförs? Frågan har åstadkommit rynkade pannor och väckt livlig debatt på Yle Nyheter Östnylands webbplats. Veterinären i Lappträsk - Peter Flittner - anser att den jourhavande veterinären i Borgå handlade rätt.
- Man har full rätt att kräva betalning genast. Det är nämligen inte alls ovanligt att kunder lämnar sina räkningar obetalda. Ibland är de medellösa och har inte ens för avsikt att betala, menar Flittner.
Bakgrunden
Det var för ett par veckor sedan som hunduppfödaren Rune Liljeblad i Borgå behövde akut hjälp för en av sina hundar. Den jourhavande veterinären i Borgå krävde omedelbar betalning och det gällde för Liljeblad att skaffa fram stora pengar - mitt i natten.
- Å ena sidan borde det ha varit möjligt att ordna en sådan sak utan betalning - med tanke på det akuta läget och med tanke på att det var natt. Å andra sidan hade veterinären då tagit en ekonomisk risk. Sen handlar det ju också om djurskydd. Första hjälp bör man nog kunna ge. Om inte hundägaren har råd att betala för ingreppet så kan det i värsta fall sluta med att hunden istället avlivas, säger Flittner.
Balansgång
Hur man ska agera bör man ta ställning till från fall till fall. Det är en balansgång, menar Flittner, som har stor förståelse för att veterinärerna blir allt mer försiktiga - isynnerhet om man har varit med om att de räkningar man skrivit ut lämnas obetalda.
Att räkningar lämnas obetalda är en bekant företeelse också för Flittner, som inte brukar kräva betalning på förhand.
- Det är ju en direkt förlust för mig om räkningarna blir obetalda. Det betyder att en del av min lön inte betalas ut och det betyder förluster på materialsidan i form av mediciner, preparat och rekvisita, säger Flittner.
Risktagning
Fallet i Borgå handlar trots allt om en seriös hunduppfödare som visserligen inte hade pengarna tillhanda mitt i natten men som kunde ha ordnat det på ett eller annat sätt följande dag.
- Nog bordet det ju ha gått att fixa, säger Flittner, men en risk hade det trots allt varit.
Eva Vilamo jobbar både som hunduppfödare och på en djurklinik. Hon ser med andra ord på problematiken från båda hållen.
- Jag förstår nog att veterinären vill vara säker på att betalning kommer att ske och att pengarna finns. Betalningen behöver inte ske före ingreppet, men innan hundägaren och hunden lämnar kliniken, ska nog betalningen vara gjord - på ett eller annat sätt, säger Vilamo.
Obetalda räkningar vanliga
Själv har hon blivit vittne till de mest märkliga situationer, där människor som kommit in för att vaccinera sina hundar blir förvånade när de måste betala för servicen genast. När de inte kan det ber de att få ett bankgiro.
- Min erfarenhet är att många sådana bankgiron dessvärre aldrig blir betalda, säger Vilamo.
En lösning på problemet är att hundägaren - uppfödare eller inte - skaffar sig ett kreditkort av något slag. Då får veterinären pengarna genast, medan hundägaren kan avbetala på ingreppet under en kortare eller längre tid - helt enligt betalningsförmåga.

"Veterinären gjorde rätt"
Läs också:
"Veterinären krävde förskott för att rädda livet på min hund"