Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen uppgörelse om Grekland på eurogruppens möte

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 09:35.
Greklands finansminister Yanis Varoufakis anländer till onsdagens möte.
Bildtext Greklands finansminister Yanis Varoufakis anländer till onsdagens möte.
Bild: EPA/JULIEN WARNAND

Det blev inga beslut om Grekland när euroländernas finansministrar samlades till ett extra insatt möte i går kväll. Finansministrarna kom egentligen bara överens om att starta en process så att det finns något att fatta beslut om när finansministararna samlas i Bryssel på måndag igen.

Finansminister Antti Rinne (SDP) sade efter mötet att allt fortfarande är öppet och att diskussionerna fortsätter på olika håll de följande dagarna.

- Jag hoppas att vi på måndag ska kunna fatta beslut om Grekland, sade Rinne efter mötet.

Under det drygt sex timmar långa mötet presenterade Greklands finansminister Yanis Varoufakis de målsättningar Grekland har för att klara av sina skulder. Grekland kom inte med några konkreta förslag, utan det var snarare frågan om en diskussion på ett allmänt plan. Efter mötet sade eurogruppens ordförande, Nederländernas Jeroen Dijsselbloem att han hade hoppats att man skulle ha kommit några steg längre än vad man gjorde.

- Tyvärr kom vi inte så långt i dag som jag hade planerat, men vi fortsätter diskussionerna på måndag, sade Dijessebloem.

Finansministrarna lyckades under mötet inte ens komma överens om ett gemensamt uttalande, något som normalt ges efter eurogruppens möten. Greklands finansminister Yanis Varoufakis som deltog för första gången på eurogruppens möte verkade ändå rätt nöjd.

- Jag fick ett varmt välkomnande och det gavs ett utmärkt tillfälle för mig att presentera vår syn. Och eftersom vi möts igen på måndag så är det helt i sin ordning att vi inte kom överens om något i dag, det var inte heller den ursprungliga tanken, sade Varoufakis.

Ekonomi och säkerhet på toppmöte

Senare i dag är det de europeiska stats- och regeringschefernas tur att samlas i Bryssel för EU:s toppmöte och statsminister Alexander Stubb (Saml) är på plats.

Det var tidigare tänkt att en diskussion skulle föras om ekonomi och om terrorism och säkerhetsläget i Europa efter attacken mot Charlie Hebdo. Efter nattens förhandlingarna i Minsk kommer krisen i Ukraina antagligen också att finnas högt uppe på agendan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande flyger raka vägen till Bryssel från Minsk i dag för att presentera vad de kommit fram till under natten. Även Ukrainas president Petro Porosjenko närvarar.

Diskussion om artikeln