Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Båssarfallet kostade 141 000 euro

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 16:19.
Kurt Finne, SFP-politiker i Vörå kommun.
Bildtext Kurt Finne, SFP-politiker i Vörå kommun.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

I januari steg Christina Båssar av posten som kommundirektör i Vörå. Processen har varit lång. Och den har också kostat en del. 141 000 euro, närmare bestämt.

- Vilken summa, utbrister Kurt Finne, SFP-representant i fullmäktige från Särkimo, Maxmo.

- Den här hade vi inte behövt ställas inför. Vi borde ha satt oss runt ett bord och diskuterat igenom situationen, hela fullmäktige och styrelsen och kommundirektören. Och så skulle vi ha funderat tillsammans. Det hade varit en bättre lösning.

- Den hade inte varit gratis, den lösningen. Men det hade varit mycket billigare, menar Kurt Finne.

Totalt 141 000 euro

I juni bestämde fullmäktige att ett utskott ska utreda förtroende för Christina Båssar. Utredningen har kostat 32 000 euro, och den största delen av kostnaden är en revisorsrapport.

I januari gick fullmäktige med på Båssars avgångsvederlag på 60 000 euro. I praktiken är Båssar också borta från direktörsjobbet med full lön i fyra månader vilket innebär en kostnad på 54 000 euro. FPA tar en del av den kostnaden eftersom Båssar var sjukskriven under en del av sin frånvaro.

Totalt blir summan därmed 141 000 euro.

Man kan vara efterklok

Stig Svens, SFP, kommunstyrelsens ordförande:

- Man kan ju alltid vara efterklok. Men alla medlemmar i fullmäktige har haft chansen att säga sitt, och även i utskottet, och ingen har gjort några invändningar. Så om någon börjar säga något om det här i efterskott så är det nog ganska fult gjort.

Föreslog en annan lösning

Kurt Finne säger att han protesterade mot förtroendeutredningen.

- Jag föreslog det själv, att vi ska ta en diskussion med kommundirektören inom fyra väggar. Men det kom genast ett motstånd mot mitt förslag. Man sade nej, det går inte, det finns ingen möjlighet till diskussion. Och så var det med det.

Det är ännu oklart varifrån pengarna ska tas. Kurt Finne föreslår att kommunen ska ta upp ett lån medan Stig Svens säger att pengarna kan tas ur kommunstyrelsens medel. Vörå kommun har ännu inte bestämt om man ska börja söka en ny kommundirektör.

Rättelse, tillägg den 12.2.2015 klockan 16:20

Den utgift som Båssars sjukfrånvaro samt ledighet med lön innebär för Vörå kommun är fortsättningsvis 54 246 euro för fyra månader. Men FPA ersätter en del av kostnaden; 5 563 euro och 35 cent. Denna nya uppgift kommer från tf kommundirektör Markku Niskala.

Därmed blir kostnaden lägre för Vörå: 48 683 euro.

Vidare använde Yle Österbotten uttrycket tilläggskostnad när vi beskrev utgiften. Uttrycket är missvisande. Det rör sig om en kostnadspost för kommunen för ett arbete som direktören dels inte har kunnat utföra, dels inte har behövt utföra. Alltså en kostnad som är budgeterad, men som kommunen inte har fått någon motprestation för i form av arbete.

Vidare vill Yle Österbotten förtydliga att Christina Båssar själv meddelat att hon blev sjukskriven under de drygt två månaderna som en direkt följd av förtroendeutredningen mot henne.

Avslutningsvis handlar det alltså om 140 949 euro.

Bråket fortsätter i Vörå

1:35

Båssarfallet kostade 146 000

4:16