Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utdraget Ukrainamöte i Minsk

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 11:11.
Tre herrar och en dam förhandlar om en lösning på Ukrainakrisen.
Bild: EPA/TATYANA ZENKOVICH / POOL

Fredssamtalen om Ukraina har fortsatt hela natten i Vitrysslands huvudstad Minsk. Det förekommer mycket oklara uppgifter kring mötet.

Ukrainas president Petro Porosjenko, Rysslands president Vladimir Putin, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande har förhandlat i över ett halvt dygn i ett försök att få till stånd fred i östra Ukraina.

Förhandlingarna har pågått hela natten bakom lyckta dörrar i ett utsmyckat rum i presidentpalatset i Minsk. Yles Ukrainakorrespondent Kerstin Kronvall, som är på plats i Minsk, säger att man kan tolka situationen på olika sätt.

- Det visar hur svåra förhandlingarna verkligen är. Samtidigt tyder det också på att det faktiskt finns en vilja att nå en överenskommelse. Det är klart att det är ett gott tecken att man har suttit ner så länge utan att avbryta förhandlingarna, säger Kronvall.

Hopp i luften

Under torsdagsmorgonen har det förekommit oklara uppgifter om mötet.

Tidigt på morgonen rapporterade nyhetbyrån Reuters att de fyra statscheferna inom kort kommer att skriva under ett avtal. Reuters citerade en anonym diplomatkälla som inte berättade vilken typ av överenskommelse det är frågan om.

Lite senare sa Ukrainas president Petro Porosjenko till nyhetsbyrån AFP att inga framsteg har nåtts eftersom Ryssland har oacceptabla krav. Enligt Porosjenko finns det ändå fortfarande hopp.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att det är de proryska separatisterna som vägrar godkänna överenskommelsen. Enligt uppgifter till Reuters kräver separatisterna att den ukrainska armén drar bort sina trupper från den östukrainska staden Debaltseve.

Debaltseve har varit föremål för häftiga strider de senaste veckorna.

Svåra frågor

En av nyckelfrågorna är om det rebellkontrollerade området i östra Ukraina ska utökas. Det mest brådskande ärendet är att få tillstånd ett omedelbart eldupphör mellan Ukraina och de proryska separatisterna.

Striderna har inte mattats av inför fredsförhandlingarna. Det senaste dygnet har varit ovanligt våldsamt, med omkring 50 döda.

- Den springande punkten är att har det här avtalet en större betydelse än det Minskavtalet man gjorde förra hösten. Det höll en tid och gjorde så att striderna var mindre intensiva några månader men sedan blossade de upp igen. Det som är avgörande är ju att lyckas man komma överens om något som leder till att man verkligen slutar döda människor i östra Ukraina, säger Kronvall.

Porosjenko: Två alternativ

Den ukrainske presidenten varnade före samtalen för att han kommer att införa undantagstillstånd i hela landet om förhandlingarna misslyckas. Det skulle avsevärt förvärra situationen.

- Hela världen väntar nu på om det här leder till nedtrappning och vapenvila, eller om vi helt tappar kontrollen över situationen, sa Porosjenko inför mötet.

Sammanlagt har över 5000 människor bekräftats döda i den nio månader långa konflikten. Det verkliga dödstalet befaras vara mycket högre.

Läs också:
IMF och Ukraina överens om nytt räddningspaket
"Parterna ligger långt ifrån varandra"
Putin kom till Minsk trots allt
Fredsförhandlingarna i Ukraina hänger på en skör tråd
Stubb pessimistisk inför förhandlingar i Minsk

Diskussion om artikeln