Dåligt år för pressfriheten - men Finland fortfarande bäst
År 2014 var ett dåligt år för pressfriheten i världen, och inget tyder på att 2015 blir bättre. Reportrar utan gränsers (RSF) årliga pressfrihetsindex erbjuder dyster läsning, men är fortsatt smickrande för Finlands del.
Övergreppen mot journalister och fria medier ökade märkbart under 2014, visar pressfrihetsindexet. Totalt registrerade organisationen drygt 3 700 brott mot pressfriheten världen över. Det är en ökning med åtta procent från året innan.
Utvecklingen skylls bland annat på extremistgrupper som Islamska staten och Boko Haram, men även på kriminella ligor i Italien och Latinamerika. Enligt RSF använder de sig av hot och repressalier för att tysta journalister och bloggare som undersöker deras verksamhet, eller som vägrar agera som deras språkrör.
I konflikthärdar som Ukraina och Mellanöstern bedriver alla parter ett "skrämmande informationskrig", konstaterar RSF:s rapport. Journalister och mediefolk ses allt oftare som legitima mål att döda eller ta till fånga. Enligt rapporten är delar av Nordafrika och Mellanöstern "svarta hål", där oberoende nyhetsförmedling helt enkelt inte existerar.
Också de lagar mot hädelse, som flera länder har infört, används till att strypa samhällskritik, anser den Paris-baserade organisationen.
På RSF:s lista över länder med störst pressfrihet placerar sig än en gång Finland på första plats. Därnäst följer Norge, Danmark, Holland och Sverige.
USA föll med tre placeringar från i fjol, till plats 49 på listan. RSF förklarar nedgången med Wahingtons "informationskrig" mot bland annat Wikileaks. Ryssland sjönk ner till plats 152, till följd av sina nya "drakoniska lagar", blockering av webbplatser och ingripanden mot oberoende medier.
Till de sämsta länderna på pressfrihet räkna RSF bland annat Iran, Kina och Syrien. De finns alla bland de tio nationerna i listans botten. Allra sist, på plats 180, kommer Eritrea. Nordkorea är näst sämst.