Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IMF och Ukraina överens om nytt räddningspaket

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 11:32.
Bildtext Christine Lagarde.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Internationella Valutafonden IMF och Ukraina har kommit överens om ett nytt ekonomiskt räddningspaket som är värt 17,5 miljarder dollar - eller drygt 15,4 miljarder euro.

Det här är det fjärde räddningspaketet som IMF och Ukraina har kommit överens om under de senaste tio åren.

Det senaste avtalet från år 2014 lyckades inte stabilisera Ukrainas ekonomiska läge, men IMF:s chef Christine Lagarde försäkrar nu att det här räddningspaketet kan innebära en vändpunkt för Ukraina.

- Jag är nöjd då jag kan tillkännage att vi har nått ett avtal på tjänstemannanivå om ett nyttt ekonomiskt program som utökar biståndet från IMF med nära 15,5 miljarder euro konstaterade Lagarde i Bryssel.

Avtalet bör ännu godkännas av IMFs styrelse, vilket inte torde vara något problem.

Bistånd från annat håll innebär att det totala stödet till Ukraina kommer att uppgå till 40 miljarder dollar, eller drygt 35 miljarder euro, under de följande fyra åren.

Lagarde sa att paketet gör det möjligt för Ukraina att genomföra djärva reformer.

Hon hänvisade till långivarnas och västländernas krav på att Ukraina bekämpar den utbredda korruptionen i landet och effektiverar sin administration och skötseln av statsfinanser.

- Det är ett ambitiöst program, ett tufft program som inte är utan risker tillade Lagarde.

Ukrainas budgetunderskott större än väntat

Ukraina har riskerat statsbankrutt och finansminister Natalie Jaresko säger nu att regeringen kommer att revidera årets budget vilket innebär att budgetunderskottet kommer att bli mer än fyra procent av BNP.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk medger att det krävs "mycket svåra reformer" för att få bukt med korruptionen och för reformer inom energisektorn.

Enligt Jatsenjuk måste också statens utgifter skäras ner och byråkratin minskas.

Jatsenjuk tror ändå att ekonomin kan växa år 2016 om reformerna är framgångsrika och Ryssland upphör med sin aggression.

Läs också:
Utdraget Ukrainamöte i Minsk

Diskussion om artikeln