Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kistor av konstmaterial förbjuds på begravningar i Vasa

Från 2015
Bild: Yle/Jani Saikko

Nu förbjuder man konstmaterial på kistor i Vasa. Det här gäller både vid kremering och jordfästning. Orsaken är i första hand personalens säkerhet vid kremering.

Konstmaterialet smälter innan kistan hinner in i ugnen. Då kan det bli problem med att få in kistan tillräckligt snabbt.

Vasa kyrkliga samfällighet har drivit den här frågan en längre tid. På nationell nivå har man ännu inte fattat beslut om att gå in för kistor av naturmaterial.

Vid kremering värms ugnen upp till mellan 700 och 800 grader. Man vill inte stå framför den så länge, säger arbetsledare Annette Ratikainen vid Vasa kyrkliga samfällighets begravningsplatser.

Dels är det alltså en säkerhetsfråga. Men det handlar också om ekologiskt tänk.

Förmultnar långsamt

- Kistorna av konstmaterial förmultnar långsammare i jorden, om de alls gör det, säger Ratikainen. Medan en kista av naturmaterial förmultnar inom tjugo år, lite beroende på jordmånen.

- När vi gräver gravar som tas i återbruk kommer konstmaterialet, främst polyester från beklädnaden på kistan, upp. Ingenting får föras bort från gravgården, vilket betyder att allt ska sättas tillbaka i samma grav. Det är ganska otrevligt och oestetiskt när de här trasorna stiger upp då allt annat förmultnar, säger hon.

Annette Ratikainen.
Bildtext Annette Ratikainen vid Vasa kyrkliga samfällighet
Bild: Yle/Kati Enkvist

Redan nu är 90 procent av kistorna på marknaden av naturmaterial. Från och med 1 januari 2016 kommer kistorna av konstmaterial inte längre att säljas.

- Beslutet borde inte vålla stora problem. Kisttillverkarna byter material, och folk väljer gärna ekologiskt i dag.

Gravkistor ska vara av naturmaterial

4:29