Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minna Knus-Galán nominerad till Stora Journalistpriset

Från 2015
Uppdaterad 12.02.2015 16:08.
Minna Knus-Galán
Bildtext Minna Knus-Galàn
Bild: Yle

Yles grävande journalist Minna Knus-Galán kan bli tilldelad Stora Journalistpriset i kategorin årets journalist i Finland. Knus-Galán kallar nomineringen en välkommen paus i det dagliga arbetet men är ändå bekymrad för den grävande journalistiken i Finland.

- Det är en fantastisk ära att vara finalist och ett roligt avbrott i ett arbete som är ganska slitsamt. Det räcker inte med nio till fem utan det blir många veckoslut och långa kvällar, säger Knus-Galán.

Enligt motiveringen är Knus-Galán en av Finlands ledande internationellt grävande journalister som förenar skickliga intervjuer, slagkraftig journalistik och modernt tv-berättande.

Sedan 2013 är Knus-Galán den enda aktiva finländska journalisten som är medlem i det internationella förbundet för grävande journalister ICIJ.

I Yles granskande program MOT har hon tack vare stort samarbete med utländska journalister kunnat redovisa omfattande avslöjanden om skattesmitning bland finländska företag och deras kontakter till skatteparadis. Tidigare i veckan var det den schweiziska bankläckan och finländska konton hos banken HSBC som var i fokus.

Finland på efterkälken

I en internationell jämförelse, menar Knus-Galán, har den grävande journalistiken i Finland ändå en lång väg kvar att gå.

- Jag är uppriktigt sagt bekymrad då vi ser hur alla mediehus sparar. De mediehus som skulle ha förutsättningar för en kvalitativt fin journalistik tycker jag inte satsar på det. För att göra bra undersökande journalistik behövs tid och tid kostar.

- Men i Finland finns kunskap och rätt attityd för grävande journalistik. Vilja finns men inte förutsättningar.

Knus-Galán har tidigare arbetat för Spotlight på Yle Fem och är sedan 2012 redaktör på MOT. Det längre formatet är något Knus-Galán trivs bättre med.

- Man lyckas inte alltid men de gånger man lyckas är det hemskt givande att kunna ge en mer heltäckande bild av det missförhållande man tar upp.

Stora Journalistpriset delas ut den 11 mars.

Diskussion om artikeln