Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Peth: VIFK kändes rätt

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 22:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Kevin Peth fortsätter i Vasa IFK - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det nyblivna division 1-laget Vasa IFK har värvat Kevin Peth, som de tre senaste säsongerna representerat FF Jaro i fotbollsligan. IFK förlänger också kontrakten med två av fjolårets spelare.

Kevin Peth återvände till Finland 2011 efter en sejour i Italien och flyttar nu efter ligalagen VPS och Jaro vidare till Vasa IFK en serienivå nedanför. Peth har skrivit på för en säsong.

- Efter att division 1-platsen blev klar så blev Vasa IFK ett intressant alternativ, det kändes rätt att komma hit, säger Peth till Yle Sporten.

Peth har tidigare spelat både som mittfältare och ytterback men i IFK väntar en ny utmaning som mittback.

- Det blir en ny plats men det blir spännande. Jag ser fram emot att utvecklas på den positionen i år, säger han.

VIFK har därtill förlängt kontrakten med två av fjolårets offensiva pjäser Males Lombo, 29, och Travis Cantrell, 24.

Amerikanen Cantrell gjorde förra säsongen debut i VIFK och var genast lagets bästa målskytt tillsammans med Andreas Strandvall med 14 fullträffar.

Peth har rest runt

Sensommaren 2009 flyttade Kevin Peth som 16-åring till Italien och AC Cesena. Han hade debuterat för Närpes Kraft säsongen 2008 och spelat sex matcher, medan säsongen 2009 bjöd på två mål på 16 matcher i division två.

Övergången till Italien blev av efter intensiv scouting från den italienska klubbens sida och Peth gjorde också två besök till Italien för testspel. Han fick ett treårigt kontraktserbjudande, men valde att skriva på för endast ett år. Följande sommar förlängde han ännu en gång med klubben, men hösten 2011 återvände Peth till Finland och skrev på för VPS.

- Det var två spännande år i Italien och jag lärde mig mycket där. Det kändes ändå som rätt steg att återvända till Finland då, säger han.

Efter den korta perioden i VPS flyttade Peth till Jakobstad och skrev på för två säsonger med FF Jaro. Totalt spelade Peth tre säsonger med varierande mängd ansvar i Jakobstadsklubben.

Under sin tid i Italien matchades Peth länge som mittfältare, men under sin tid i ligan i Vasa och Jakobstad har den reslige Närpessonen använts i försvaret.