Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sommarjobben på Neste i Sköldvik är populära

Från 2015
Neste Oil
Bild: Yle/Sune Bergström

Över hundra sommarjobb har Neste Oil att dela ut vid sitt raffinaderi i Sköldvik i Borgå. Neste Oil hör till de arbetsgivare som erbjuder flest sommarjobb i Östnyland.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.

  • I sociala medier användes #MittJobb.

  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.

  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

I hela Finland erbjuder Neste över 300 sommarjobb och av dem finns ungefär en tredjedel i Borgå.

– Till raffinaderiet i Borgå kommer över 100 praktikanter den här sommaren. Neste Jacobs som valdes till den bästa sommarjobbsarbetsgivaren i fjol sysselsätter också en del praktikanter, liksom forsknings- och teknologisidan, säger HR-chef Pirjo Rantala.

I Sköldvik är det främst operatörsuppgifter eller assisterande uppgifter inom underhåll och reparationer som gäller för sommarjobbarna. Helst vill Neste ha studerande inom liknande områden från yrkesskolor och yrkeshögskolor, även om också mer erfarna personer söker.

Får bekanta sig med arbetslivet

En del av sommarjobben fylls av sådana som sommarjobbat vid raffinaderiet förut. Dessutom har också yngre personer möjlighet att få sommarjobb på Neste.

– Vi tar också in några unga som inte tidigare haft sommarjobb och inte har arbetserfarenhet, för att sporra dem och låta dem bekanta sig med arbetslivet samtidigt som de tjänar lite pengar.

Har det då varit lätt att få kunniga sökande till sommarjobben? Svaret är ja.

– Intresse finns och hittills har vi fått tillräckligt med ansökningar. Alla platser kommer att fyllas av kunnigt folk, säger Rantala.

Massiv revision sysselsätter också

Efter påsk körs anläggningen i Sköldvik ner för en massiv femårsrevision då den underhålls och reparationer utförs. Utöver Nestes egna ungefär 1 000 anställda kommer 3 000 övriga personer att sysselsättas under revisionen.

Dessa rekryteras ändå inte direkt av Neste, utan av bolagets underentreprenörer.

Läs också:
Snart friteras hundratusentals munkar i Sköldvik