Hoppa till huvudinnehåll

Så träffades vi ...

Par 4: "En ovanligt lyckad självständighetsdag"

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 17:05.
Två skumppaglas skålar
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Nedan kan du läsa historien om Pias lycka på självständighetsnatten 2002.

"Jag hade för en tid sen avslutat ett kapitel, nej en bok, i mitt liv. Jag bodde i centrum av Helsingfors tillsammans med min yngsta son. Livet bestod av jobb, stall, äta och sova. Mitt sociala liv var inte särskilt livligt. Barnen och släktingar kom på besök och då och då träffade jag vänner.

Så kom då självständighetsdagen 2002. Jag satt i soffan och tittade på mottagningen, sonen var på galej och jag var ganska trött. Samtidigt funderade jag på mitt liv och insåg att jag borde röra på mig mera, träffa människor och ha roligt. Jag överlade med mig själv, om sonen ringer och säger att han inte kommer hem till natten så går jag ut någonstans och träffar folk. Nåja, sonen ringde och meddelade att jag inte behöver vänta honom hem ikväll.

Sagt och gjort. Efter en stund står jag rödkindad och rufsig framför tamburspegeln på krogen och försöker piffa upp mig lite. En dam ställer sig bredvid mig i samma ärende. Hon är lika röd om kinderna och berömmer orkestern: "Härlig dansmusik!" Hon har också avnjutit en fantastisk middag med tillhörande drycker och verkar minst sagt tillfreds med tillvaron. Jag berättar att jag just kommit och då hon konstaterar att jag är ensam, liksom hon själv, så ber hon mig att sitta vid sitt bord. Det samtycker jag gärna till, att vara ensam medelålders kvinna på krog är inte alltid så muntert.

Så jag slänger väskan över axeln och följer damen in på dansgolvet på väg till hennes bord. Men plötsligt får denna spontana dam syn på en tilltalande herre på dansgolvet och grips tydligen av hans charm. Hon tar av sig skorna och kastar sig in i dansens virvlar. Kvar står jag, överraskad och lite bortkommen. Jag känner mig fånig så jag tittar mig hastigt omkring, fullsatt överallt utom vid ett bord i baren där en ensam man står. Jag slingrar mig dit och försöker se oberörd ut. Jag konstaterar att karln ser okej ut och har hästsvans. Han ler och smuttar på sin öl medan jag beställer en drink.

Senare frågar han ändå om han får bjuda mig på något och vi börjar prata. Det visar sig att han är frånskild sen något år och har suttit hemma och tittat på självständighetsmottagningen och sen konstaterat att han borde ta sig ut någonstans och se lite människor ... Jasså hurså? Han säger att han skall bjuda upp mig då den rätta låten spelas, och det gör han.

Ett år senare firar vi det att just vi råkade mötas med att boka en middag på samma krog där vi träffades. Då vi kommer in så ser vi damen! Hon dansar glatt utan skor bland alla paren."

Alla hjärtans dag till ära vill vi på Svenska Yle veta hur du träffade din stora kärlek.

Mer om ämnet på Yle Arenan