Ryssland inledde charmoffensiv
I Ryssland anser många experter att USA är den största förloraren efter gårdagens förhandlingar i Minsk. Samtidigt hoppas Kreml på att relationerna till EU nu snabbt förbättras.
Ryska medier fortsätter att beskriva gårdagens toppmöte i Minsk som en stor diplomatisk vinst för president Vladimir Putin. Många betonar att överenskommelsen var ett bevis på att Ryssland och EU kan komma överens och själva bestämma över kontinentens framtid, utan att blanda in USA.
Temat är ytterst populärt i de statliga nyheterna just nu.
- Den enda part som talar mot en fred är den som har mest att vinna på att kriget fortsätter, alltså USA, förklarar politologen Vladimir Skatjko för de statliga tv-nyheterna. Efter Minsk-avtalet är det bara USA som har förlorat, både politiskt och geopolitiskt.
- Ifall USA nu börjar agera i strid med det nya avtalet kommer alla att hårt kritisera landet, säger Skatjko.
Även dumans talman Sergej Narysjkin var inne på samma tema när han träffade OSSE:s Ilkka Kanerva i Moskva.
- I det här sammanhanget klingar USA:s inställning falskt. Bara för några dagar sen förberedde landet till och med en lag som skulle godkänna vapen till Ukraina. Det här visar bara vem som är för fred, och vem som vill ha krig, sa Narysjkin.
Hoppas att sanktionerna slopas
Ryssland anser att president Putin redan nu gjort sitt yttersta för en fred i Ukraina och förväntar sig förbättrade relationer till EU. Landet hoppas på att inga nya sanktioner införs och att det blir aktuellt att slopa de gamla.
Många hoppas också på att EU nu intar en hårdare linje gentemot Kievs politik.
- EU-ledarna har satt hela sin prestige på spel och ifall Kiev börjar ignorera punkterna i avtalet får man nog stora problem med hela EU som inte vill ha en militarisering av området, menar politologen Aleksej Muhin i en intervju för de statliga nyheterna.
- Därför är Kiev i en svår situation. Man måste sluta be om pengar till krig och istället arbeta för fred.
Den ryska debatten säger ingenting om separatisternas roll i den nya fredsplanen, eller hur president Putin ska kunna kontrollera att även de följer de nya reglerna.
I praktiken har Kreml även i framtiden stora möjligheter att påverka utvecklingen i Donbass då gränsen mellan de båda länderna fortsätter att vara öppen.
Enligt avtalet kan Ukraina få tillbaka kontrollen av gränsen i de sydöstra delarna först i slutet av det här året. Men det ska ske i samförstånd med separatisterna och bara efter att flera andra villkor i fredsplanen först har uppfyllts.
Läs också:
Eldupphör inleds i Ukraina på veckoslutet
Niinistö om Minskavtalet: Stora frågor fortsättningsvis öppna
IMF och Ukraina överens om nytt räddningspaket