Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Greklands låneförhandlingar tog ett litet steg framåt

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 04:45.
Alexis Tsipras på presskonferens i Bryssel.
Bildtext Alexis Tsipras på presskonferens i Bryssel.
Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Greklands premiärminister Alexis Tsipras och eurogruppens ordförande nederländaren Jeroen Dijsselbloem kom i torsdags överens om att inleda förhandlingarna på tjänstemannanivå. Förhandlingarna inleds på fredagen.

Målsättningen är att de ska ge förutsättningarna för euroländernas finansministrar att fatta beslut om Grekland, när de möts i Bryssel på måndag.

Efter eurogruppens möte i onsdags var positionerna låsta, då diskussionerna mellan Greklands finansminister Yanis Varoufakis och de övriga finansministrarna inte ledde någonvart.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att tjänstemännen nu kommer att göra en så kallade teknisk utredning som går ut att se hur mycket gemensamt det nuvarande låneprogrammet har med de krav Greklands regering hittills har presenterat.

- Jag hoppas att den här utredningen underlättar oss att fatta ett politiskt beslut på måndag, sade Dijsselbloem.

Att parterna återigen fått förhandlingskontakt är litet steg framåt, sade statsminister Alexander Stubb (Saml) i natt efter att EU toppmötet avslutats i Bryssel.

- Jag tror de har en lång väg att gå för att hitta en lösning, men jag är själv försiktigt optimistisk i det här skedet, konstaterade Stubb

Under själva toppmötet fördes ingen egentlig diskussion om Grekland utan frågan sköttes närmast som ett anmälningsärende, berättar Stubb.

- Dijsselbloem gav först en översikt över läget och sedan fortsatte Tsipras med ett sexton minuter långt anförande där han presenterade sin syn på läget i Grekland och vilka målsättningar regeringen har. Tsipras var rätt optimistisk och trodde att parterna på måndag når en kompromiss på hur krisen i Grekland ska lösas, sade Stubb.

Läs också:
Grekland förhandlar med långivare
Greklands finansminister – en sexikon?

Diskussion om artikeln