Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

ÖT:s chefredaktör avgår

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 09:56.
Chefredaktör Margareta Björklund
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Patrik Enlund

Margareta Björklund avgår som chefredaktör för Österbottens tidning utan uppsägningstid. På måndag är hon inte längre i tjänst.

- Det finns ingen dramatik i det skedda och beslutet har mognat under en längre tid, säger Margareta Björklund till ÖT.

Det pågår samarbetsförhandlingar vid HSS Media för tillfället men de förhandlingarna är inte slutförda. Margareta Björklund säger att hon vill sluta innan den nya organisationen slås fast.

- Jag har fått till stånd det som jag hade planerat, nu är det rätt tillfälle att gå. Jag har gjort vad jag skulle, förändra vårt sätt att jobba, göra tidningen till tabloid och satsa på videoklipp på webben, säger Björklund.

Har de pågående samarbetsförhandlingarna påverkat ditt beslut?

- Egentligen inte, men kanske på ett personligt plan. Det är alltid tungt att skära ner och spara. Jag har varit med om många samarbetsförhandlingar och känner att det finns annat att göra än att skära ner.

Björklund har varit chefredaktör på Österbottens tidning sedan år 2011. Före det var hon chefredaktör på Vasabladet en kort tid.

Tyngst att säga upp

- Jag har trivts och skulle inte ge bort en dag. Men det har inte varit lätt. Varje dag fattas publicistiska beslut och beslut som får konsekvenser för människor. Det tyngsta har varit att säga upp folk. Så svåra uppdrag hoppas jag att jag aldrig får i livet mer, säger Björklund.

Tidningsbranschen är inne i en tuff period. Hur ser du på tidningarnas framtid?

- Jag har alltid sagt att framtiden ligger i det lokala. En tidning som ÖT är väldigt nära människorna. Det vi skriver är angeläget. Konceptet är lokalt. Fattar man rätt beslut kommer Österbottens tidning, Vasabladet och andra lokaltidningar att leva länge än.

Sin egen framtid ser hon på med spänning även om hon inte vill avslöja vilka planerna är än.

- Jag har en bra bit kvar tills jag blir pensionerad och jag tror att livet har något för mig där ute, säger hon.

Lotta Lappinen, huvudförtroendeman för redaktionen på ÖT, skriver i ett meddelande till Yle Österbotten att hon "varken kan eller vill kommentera eller spekulera om följderna av en pågående samarbetsförhandling."

- Men jag kan säga att jag utgår ifrån att ÖT kommer att ha en egen chefredaktör även efter att samarbetsförhandlingarna avslutats. Jag tror också att den tanken delas av de flesta på redaktionen, skriver Lappinen.

HSS Media kommenterar inte avgången

Svante Wahlbeck, vd på HSS Media har ingen kommentar till Margareta Björklunds avgång.

- Fortsättningen den närmaste tiden är fullständigt klar, vi har en biträdande chefredaktör som tar över på måndag. Det är Henrik Othman, säger Svante Wahlbeck.

Några slutliga beslut kring chefredaktörsskapet kan inte tas på HSS Media innan samarbetsförhandlingarna är klara den 16 mars. Svante Wahlbeck vill inte kommentera frågan om en eventuell gemensam chefredaktör närmare innan förhandlingarna är slutförda.

Margareta Björklund, avgående chefredaktör för ÖT

Programmet är inte längre tillgängligt

VD Svante Wahlbeck HSS Media

Programmet är inte längre tillgängligt