Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-chef: Jemen nära kollaps

Från 2015
Sanaa
Bild: EPA/STR

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon varnar för att Jemen är nära kollaps. Läget i landet har snabbt förvärrats sedan Houthirebellerna störtade regeringen och nu är också al-Qaida på frammarsch.

Ban Ki-moon uttryckte sin oro inför FN:s säkerhetsråd efter att terrornätverket al-Qaida lyckades inta en armébas i södra Jemen. Han säger att omvärlden måste försöka förhindra att situationen i Jemen utmynnar i ett fullskaligt inbördeskrig.

– En sak måste stå klar: Jemen håller på att falla samman inför ögonen på oss. Vi kan inte bara stå vid sidan och titta på, sa Ban Ki-moon inför säkerhetsrådet på torsdagskvällen.

Läget i Jemen har ständigt förvärrats efter att shiamuslimska Houthirebeller intog huvudstaden Sanaa och störtade regeringen.

Terrornätverket al Qaida och en rad andra sunnimuslimska grupper har tagit upp kampen mot Houthirebellerna i de södra delarna av landet.

al-Qaida har gjort framsteg den senaste tiden, inte minst för att USA har stoppat sina drönarattacker mot terrornätverket.

Flera västländer har den här veckan stängt sina ambassader i Jemen på grund av det försämrade säkerhetsläget. Houthirebellerna säger att reaktionen är överdriven.

Diskussion om artikeln