Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Picasso-skatt i garaget - pensionärspar anklagas för stöld

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 07:47.
Le déjeuner sur l'herbe (d'après Edouard Manet) av Pablo Picasso.
Bildtext Konstverket Le déjeuner sur l'herbe (d'après Edouard Manet) av Picasso hör inte till konstföremålen som den aktuella tvisten gäller.
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

På fredagen avslutas en ovanlig rättegång mellan den 75-årige elektrikern Pierre Le Guennec och arvingar till konstnären Pablo Picasso. Le Guennec står anklagad för att ha stulit 271 verk av Picasso, till ett värde av 100 miljoner euro.

Pierre Le Guennec kan komma att dömas för att ha gömt stulna Picassoföremål i hela 40 år.

Le Guennec är vid det här laget oförmögen att tala klart. Det är till och med svårt för domarna att förstå mannen. Hans fru säger att paret är förtvivlade.

- Jag hade aldrig kunnat drömma om att man skulle anklaga oss för att vara tjuvar. Man får inte hitta på såna lögner, säger Danielle Le Guennec.

En skatt värd 100 miljoner

Det handlar om en enorm skatt, skapelser av världsberömda konstnären Pablo Picasso, bestående av 271 verk. De kan vara värda 100 miljoner euro.

Den åldersstigna Le Guennec säger att han fått föremålen i present. Han ska ha fått dem år 1972 av Picassos sista hustru Jacqueline. Vid den här tiden utförde han elinstallationer i Picassos villa i sydfranska staden Mougins.

En kväll när han skulle gå hem, ska Jacqueline Picasso ha sagt: "Varsågod, här får du." Verken låg i en kartong.

Picasso själv dog ett år senare.

Pierre Le Guennec med frun Danielle i rätten i Grasse i södra Frankrike.
Bildtext Pierre Le Guennec med frun Danielle i rätten i Grasse i södra Frankrike.
Bild: EPA/PATRICE LAPOIRIE

Ställde kartongen i garaget i 40 år

Under närmare 40 år lät Le Guennec Picasso-skatten ligga hemma i garaget. Till sitt försvar säger han att han inte hade en aning om att verken var så värdefulla.

För att betala en operation häromåret lät han konstexperter vid företaget Picasso Administration värdera verken. Det styrs av Picassos arvingar. Och det var där misstankar väcktes.

Picassofamiljen med sonen Claude Picasso i spetsen har gått till hård attack mot pensionärsparet. De anklagas för att ha stulit verken och sedan gömt dem i 40 år, för att de skulle stiga i värde.

Säger sig vara oskyldiga

Monsieur och Madame Le Guennec polisanmäldes och arresterades av polis, och de riskerar nu upp till fem års fängelse. Under fredagen avslutas förhören i domstol. Paret säger sig vara oskyldiga.

Deras advokat berättar för media att Le Guennec aldrig sålt ett enda verk under 40 år, trots att han haft pengabekymmer. Detta är inte ett beteende som utmärker en tjuv, säger han till sin klients försvar.

Maya Picasso, dotter till konstnären, tror inte på paret Le Guennecs försvar.

- Jag skulle bli mycket arg, äcklad och besviken om domstolen låter elektrikern fortsätta äga de 271 verken och om han sedan låter dem ligga kvar i garaget, säger Maya Picasso till kanalen France Info.

Om paret Le Guennec får behålla de 271 verken, har de beslutat att skänka dem till sina barn.

Johan Tollgerdt, Paris

Diskussion om artikeln