Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

”Vi vet var du bor” valdes till årets journalistiska insats

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2015 10:35.
Journalisten Saska Saarikoski sitter på en bänk i Sanoma huset.
Bildtext Journalisten Saska Saarikoski på Helsingin Sanomat utsågs till årets journalist.

Vinnarna till Bonniers Stora Journalistpris har utsetts. Både årets nyhet och årets journalistiska insats behandlade internet och fenomen på internet.

Ylejournalisterna Hannele Valkeenniemi, Aki Kekäläinen och Jarkko Ryynänen stod för Årets journalistiska insats med projektet Vi vet var du bor eller Me tiedämme missä asut.

”I det stiligt utförda projektet behandlas hatretorik på internet. Personer som utsatts för hatpropaganda berättar om sina skrämmande erfarenheter på projektets webbplats och ämnet knyts också ihop med aktualitetsprogram i tv. Webbsidan innehåller förutom intervjuer också t.ex. information om lagstiftningen kring näthat, ett diskussionsforum och en möjlighet att delta i en undersökning om näthat”, konstaterar juryn bakom Stora Journalistpriset.

Prissumman är 7500 euro.

Journalisten Saska Saarikoski på Helsingin Sanomat utsågs till årets journalist och priset för årets nyhet gick till Timo Haapala på MTV:s nyheter för avslöjandet om dataintrånget vid Utrikesministeriet.

I Finland belönas årligen årets journalist, årets journalistiska insats (fram till 2007 årets förnyare) och årets nyhet. Sedan år 2011 har också publikens favorit utsetts.