”Minimilönen räcker inte till”
Finländska företag kan göra sig skyldiga till människorättsbrott genom att endast betala den lokala minimilönen till sina arbetstagare utomlands, rapporterar Finnwatch. Minilönen i flera länder går inte att leva på och därför måste det finnas klarare kriterier, menar organisationen.
Medborgarorganisationen Finnwatch rapporterar om att flera företag bryter mot de mänskliga rättigheterna då de inte betalar en tillräckligt hög lön till sina arbetstagare.
- Trots att det är en mänsklig rättighet att få en lön som räcker till för att överleva, kontrollerar företag sina underleverantörers löner väldigt dåligt, säger Henri Telkka som är forskare och advokat på Finnwatch.
Flera företag hänvisar till lagen i det land de har sitt företag då de förklarar sina låga löner. De säger också att det inte finns några klara kriterier i stadgorna för mänskliga rättigheter om hur man ska räkna lönerna för att lyda under dem.
Egen mall
Minimilönen i flera länder där företag har underleverantörer är ofta så låg att det inte går att överleva på den. Trots att minimilönen är något som bestäms i det egna landets lagstiftning så är det enligt Finnwatch också företagens uppgift att respektera de mänskliga rättigheterna, också i deras utländska filialer. Det räcker alltså inte, enligt Finnwatch, att företaget endast betalar minimilönen i ett land, om den inte går att leva på.
- Finnwatch vill avsluta diskussionen om att det inte finns några bra maller för hur man ska räkna lönerna så att det går att överleva på dem, säger Telkka.
Finnwatch har nu jämfört flera olika internationella mallar för att räkna löner som går att leva på och listat för- och nackdelar. Dessutom har organisationen gett ut en egen mall som de nu kommer att skicka till flera olika företag. Mallen hittar ni här.
Möjlighet att spara
En lön som går att leva på är en lön som ger arbetaren möjligheter att ge sig själv och sin familj möjlighet att få tillräckligt med näring, ett hem att bo i, kläder, hälsovård, skola för barnen och andra grundbehov.
- Det kanske viktigaste är att arbetaren också har möjlighet att lägga undan pengar, som en försäkring om något oväntat skulle inträffa, säger Telkka.
Arbetstagaren ska också ha tillräckligt med fritid och tid för familjen, enligt Finnwatch.
Finländska företag bryter mot rättigheter
Finnwatch rapporterade i december om en fabrik i Kina som tryckte böcker för den finländska marknaden där arbetarna jobbade för en euro i timmen. Finnwatch vill att finländska företag ska ta ett större ansvar för att underleverantörer också håller sig till de mänskliga rättigheterna.
- Finländska företag kan vara skyldiga till att betala för låga löner antingen som direkt arbetsgivare eller för att de gör affärer med företag som betalar för låga löner, säger Telkka.
Flera företag har bundit sig till att betala en tillräckligt hög lön till sina arbetstagare och Finnwatch försöker göra det lättare för dem att göra det med sin nya räknemall.
- Företag måste börja binda sig till att betala en lön som går att leva på och förhoppningsvis börjar de använda sig av vår mall. Den finländska staten måste också försäkra sig om att företagen följer de mänskliga rättigheterna, säger Telkki.
Finnwatch rapport kan ni läsa här. Rapporten är skriven på finska.