Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Feta bullar och pulkåkning - vad då fastlag?

Från 2015
Uppdaterad 03.03.2019 18:43.
Vinterlekar
Bild: Mika Kanerva

Nu har bagerierna redan ett par veckor för högtryck tillverkat ett av våra traditionella festbakverk, fastlagsbullen, semla i Sverige och i kyrkorna firas på söndag fastlagssöndag.

Fastlagsbullor i ett bageri
Bildtext Inför fastlagstisdagen eller fettisdagen planerar många att åka kälke eller kanske rentav gå på fastlagsbal.
Bild: YLE/Marie Söderman

Fasteafton i dagar tre

Enligt mycket gammal kyrklig tradition börjar fastetiden 40 dagar (plus periodens söndagar som inte är fastedagar) före påsk. Men innan fastan började med sina krav på försiktighet med mat och dryck och allmän stillhet fick man förr i världen leva om rejält och fira så kallade fasteafton i dagarna tre.

Vastelavent är det gamla tyska ord som vårt svenska fastlag kommer från. Fastlagen består av söndagen, som förr också kallades köttsöndagen, blåmåndagen (också det av tyskans blauer Montag, vilket troligen syftade på att tyska kyrkor pryddes med blåa textiler under fastan) och fettisdagen, dsv dagen då det fick ätas mycket fet och kraftig mat, som t.ex. ärtsoppa med fläsk, lyxmat för allmogen förr.

Fastetiden ägnades åt betraktelser över Jesu lidande. I veckorna hölls passionspredikningar. Under 1900-talet började man förknippa fastan med omtanke om nödlidande, men då handlade det i stor utsträckning om att skänka pengar.

Fettisdag eller vit tisdag?

Det finns en del variationer på namnen – i Österbotten och Åboland t.ex. talas det också om mulimåndag, i Österbotten dessutom om kråkmåndag. Korvmåndag är ganska vanligt i Sverige. Fastlagstisdagen kallas i Sverige fettisdag eller vita tisdagen – vita därför att man då åt bulle bakat på vitt mjöl, vilket var en sällsynthet före 1900-talet.

I pulkbacken
Bildtext Av tradition brukar man åka pulka på fastlagen
Bild: YLE

Hej då till kötträtter

Den protestantiska kyrkan satte stopp för riktigt festande, men i katolska länder är det ju verklig karneval inför fastan – det gällde, och gäller fortfarande, för dem som har råd att äta mycket och gott innan fastan förbjuder bland annat köttätande.

Under medeltiden avstod katolikerna helt från kött under hela fastan före påsk. Nu är första dagen i fastan, Askonsdagen och Långfredagen, den dag då Jesus dog, särskilda fastedagar. Man avstår då helt från kött och dessa dagar äter man så litet som möjligt, endast ett fullständigt mål.

En biff på en tallrik.
Bildtext Ordet karneval har att göra med de latinska orden carne vale, det vill säga, farväl till kött
Bild: Yle/ Pekka Tynell

I kyrkorna är fastlagssöndagen en vändpunkt – julglädjen lämnas och uppmärksamheten vänds mot fastan, den tid som förbereder församlingsmedlemmarna för påskens lidande och fröjd.

Den liturgiska texten talar om hur Jesus säger till sina lärjungar att det är dags för honom att gå till Jerusalem och fullborda det han kommit för att göra.

En gul påskgare och en kyckling i påskgräs
Bildtext Fastan förbereder församlingsmedlemmarna för påskens lidande och fröjd
Bild: Yle Kuvapalvelu

Fasta i våra tider

Även idag är fastan en viktig del av kyrkoåret och uppmärksammas av alla församlingar i Svenska Kyrkan. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, Facebook eller något annat som man kanske annars frossar i.

Kvinna surfar på sin mobiltelefon.
Bild: Pixabay

Här kan du kolla in Strömsös recept på en alternativ fastlagsbulle!