Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

45 år av heavy metal och inte ett spår av rost

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 15:29.
Black Sabbath
Bildtext Black Sabbath
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Idag fyller heavy metalen 45 år. Året var 1970 då Black Sabbath släppte lös deras debutskiva i en intet ont anande värld. Det var passligt nog just fredagen den 13:e februari...

Black Sabbaths första platta Black Sabbath brukar allmänt ses som startpunkten för den tunga musikstil som skulle få den beskrivande benämningen heavy metal.

Mycket av materialet på albumet Black Sabbath är ändå kraftigt förankrad i en tung blues kombinerat med den tidens hårdrock och har således inte så mycket likheter med den metallmusik som framtiden skulle föra med sig. Men man hör ändå tydligt att den här skivan var en avgörande vändpunkt inom musiken. Även om den här plattan ännu har mer gemensamt med Cream än t.ex. Metallica.

Inspelad live

Än idag låter skivan förvånansvärt fräsch, men det kan bero på att den i princip är inspelad nästan helt live i studion med endast ett fåtal overdubs. Och förstås litet ljudeffekter i form av regn och åska i början av det klassiska första spåret Black Sabbath. Den låt som kanske ensam fick definiera en hel ny tung musikstil.

Fakta om skivan:

Artist: Black Sabbath
Skivans titel: Black Sabbath
Utgivningsdatum: 13.02.1970
Bandmedlemmar:
Geezer Butler, Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Bill Ward

Visserligen kan man höra vissa små missar i spelandet här och där, men de är bara en del av charmen som gör att skivan än idag 45 år senare låter synnerligen levande och inspirerande. Smått otroligt att tänka att det inte ens tog 12 timmar att spela in allt.

Naturligtvis var inte Black Sabbath ensamma om att driva den hårda rocken mot den tunga metallen – där var ju även band som Led Zeppelin och Deep Purple – men utan Black Sabbaths debutskiva fredagen den 13:e februari 1970 hade säkert heavy metalen låtit litet annorlunda och blivit en viktig dimension fattigare.

Den dimensionen är det ödesmättade, täta, laddade, farliga och obekanta. Och det är ju just de ingredienserna som gör heavy metalen intressant.

Black Sabbath / Black Sabbath