Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Han kom hem med resistenta bakterier

Från 2015
Uppdaterad 24.02.2015 11:35.
Ville Kähkönen
Bildtext Ville Kähkönen fick cancervård i Indien och kom hem med resistenta bakterier.
Bild: YLE/Jouni Soikkeli

Ville reste till Indien för att få modern cancervård men kom hem med den resistenta bakterien ESBL. Medicinsk turism innebär rejäla risker, säger läkarna.

Ville Kähkönen är 29 år, ingenjör med pågående studier i ekonomi. Han är nyförlovad, på väg att flytta från Helsingfors till sin fästmö i Kotka.

Ville har haft cancer redan i några års tid. Testikelcancern skulle vara ofarlig enligt läkarna, men spred sig sedan till lymfkörtlarna i magtrakten. Ville blev opererad men de cellgifter han fick kunde inte ta död på cancern.

Företag förmedlar vård

Ville Kähkönens flickvän letade på nätet och hittade företaget Medifi som förmedlar vård vid privata indiska sjukhus. Ville reste till Delhi i höstas och fick bland annat riktad strålbehandling av en typ som inte erbjuds i Finland. De indiska läkarna föreskrev också nya cellgifter.

Ville bodde på hotell och vårdades på sjukhus om dagarna. Den sista veckan Ville var i Indien fick han diarré som höll i sig när han återvände till Finland. Febern steg och Ville åkte in på jouren. Där blev Ville isolerad och man tog blodprover. Det visade sig att han hade antibiotikaresistenta tarmbakterier, ESBL.

Läkare varnar för vård utomlands

Anu Kantele är docent i infektionssjukdomar vid Helsingfors universitets centralsjukhus. Hon vill påminna om riskerna med cancervård utomlands.

Anu Kantele säger att vi löper stor risk för resistenta bakterier på sjukhus utomlands.
Bildtext Anu Kantele säger att vi löper stor risk för resistenta bakterier på sjukhus utomlands.
Bild: YLE/Jouni Soikkeli

– Jag förstår mycket väl att cancerpatienter söker sig utomlands för vård ifall de har fått höra att läkarna i Finland inte kan göra något för dem. Men de löper en stor risk att få resistenta bakterier. Alla som får de här bakterierna insjuknar inte, men cancerbehandlingar kan göra patienterna känsligare för infektioner. En infektion som förorsakas av resistenta bakterier är svårare att bota, säger Kantele.

Anu Kantele har själv forskat i vilka bakterier finländska resenärer tar med sig hem från sina södernresor. Just på indiska halvön är risken för ESBL-smitta allra störst.

– Varannan finländare som reste till indiska halvön kom tillbaka med ESBL-bakterier. Risken att få smitta ökade kraftigt om resenärerna fick diarré på resan. Av dem som dessutom tog antibiotika mot diarrén var det hela 80 procent som fick ESBL, säger Kantele.

Ville åt antibiotika mot en öroninfektion under sin vistelse i Indien.

Kantele publicerade sin undersökning i januari 2015.

Riskerna värre för cancerpatienter

Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar i Uppsala. Han säger att de resistenta bakterierna vållar extra stora problem för patienter med cancer, men också för patienter som måste genomgå större operationer eller transplantationer.

– Vi trycker ner vårt eget immunförsvar för att kunna genomföra de här behandlingarna. Och när vi trycker ner det kan de här tysta bakterierna ploppa upp och orsaka infektioner, säger Olsen.

Björn Olsen är professor i infektionssjukdomar i Uppsala.
Bildtext Resistenta bakterier vållar många problem, säger Björn Olsen.
Bild: YLE/Jouni Soikkeli

Den som bär ESBL-bakterier kan också få vänta på behandling med cytostatika, det vill säga cellgifter. Cytostatika skadar kroppens barriärer, slemhinnorna och tarmen, och det innebär en ökad risk.

– Då kan resistenta bakterier lättare ta sig in i blodbanan och ge blodförgiftning. En sådan kan vara svår att behandla, säger Olsen.

Omedveten om risken

Ville Kähkönens ESBL-infektion var som värst i december och läkarna måste skjuta upp den cellgiftsbehandling som borde ha börjat då. Den kom igång försenat i januari.

Ville Kähkönen ångrar inte att han reste till Indien.
Bildtext Ville Kähkönen ångrar inte att han reste till Indien.
Bild: YLE/Jouni Soikkeli

Ville var själv inte medveten om att han kunde få resistenta bakterier i Indien. Företaget Medifi som förmedlade cancervården varnade honom inte. Det gjorde inte heller det privata sjukhuset i Indien.

– Hade jag vetat om risken hade jag kanske varit försiktigare, säger Ville.

Ville vet inte om han fick bakterien på sjukhuset eller genom den mat han åt. Han utgår från att han fick bakterien i Indien, men han ångrar inte att han reste dit.

– Jag fick behandlingar jag inte kunde ha fått i Finland och jag fick en ny medicinering. Mina cancermarkörer blev hälften lägre, säger Ville.

Ingen kan bevisa var Ville fick smittan

Mika Heinonen är styrelseordförande för företaget Medifi. Han blir upprörd när Spotlight kontaktar honom.

Mika Heinonen
Bildtext Mika Heinonen på företaget Medifi säger att ingen kan bevisa att Ville blev smittad i Indien.
Bild: Yle/ Romero

”Ingen kan bevisa att Ville har fått ESBL just i Indien. Han kan lika gärna gärna ha fått smittan i Finland eller på en semesterresa”, skriver Heinonen per e-post.

Spotlight frågar om Medifi varnar sina kunder för riskerna.

”Vi går igenom risken för smittor, men utan att peka ut någon enskild smitta”, svarar Mika Heinonen.

Det är sant att patienter på finländska sjukhus också kan få ESBL och att mellan två och åtta procent av alla finländare uppskattas bära på bakterierna. Men risken att få bakterien är högre på semesterresor, och allra högst på indiska halvön. Anu Kantele betonar att risken att få ESBL är betydligt högre på sjukhus i Indien än på sjukhus i Finland.

– Medicinsk turism är också en risk för andra finländare, som kan få smittan av dem som vårdats på sjukhus utomlands, säger Anu Kantele.

Martti Vaara är överläkare på HUSLAB, laboratoriet vid Helsingfors universitets centralsjukhus. Han ser inte medicinsk turism som något stort problem i Finland.

– Det är inte så många finländare som söker sig till vård utomlands. Men både i Storbritannien och i Östeuropa har medicinska turister hämtat med sig starkt resistenta bakterier som är betydligt värre än ESBL. De bakterierna har sedan förorsakat svåra sjukhusepidemier i hemlandet, säger Vaara.

Spotlight: Den smygande döden sänds på tisdag 24.2. klockan 20 i Yle Fem.

Infektionsläkare Anu Kantele chattar om superbakterier under och efter Spotlights sändning tisdag 24.2 klockan 20-21.

Programmet är inte längre tillgängligt

Läs också:
Superbakterierna sprider sig som pesten
Nya läkemedel kommer för sent
Bakterien överlistar människan - en fakta-artikel

Mer om ämnet på Yle Arenan