Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skogen för ekonomi och rekreation

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Anna och Elena från St. Petersburg vann en upplevelseresa till Noux nationalpark På programmet står bland annat skogsvandring med snöskor i sällskap av en guide och en tolk.

- Jag har aldrig gjort nånting liknande förut, säger Anna och Elena. Det här blir spännande.

Skogen och skogsindustrin har av tradition varit viktiga för vårt land. Men i och med minskad efterfrågan på både virke och papper de senaste åren måste man tänka om. Forststyrelsen satsar därför nu bland annat på ryska turister. Till våren ska det finnas information och webbsidor på ryska om de finska nationalparkerna och rekreationsområdena. Naturresor är populära och Forststyrelsen tror att de finska skogarna går hem hos ryssarna.

Förutom varierande natur med vandringsleder, sjöar och berg, erbjuder Noux skogar olika tjänster. Över trettio företag samarbetar i nationalparken som erbjuder allt från skogsutflykter till bastubad och övernattningsmöjligheter. I fjol besökte ungefär 300 000 personer nationalparken och naturcentret Haltia, som finns i anslutning till parken.

Kosttillskott och sårsalva är framtidens melodi för skogsindustrin

Det är ändå först på senare år rekreationen har kommit in i bilden. Av tradition har fokus legat på pappersindustrin och dess betydelse för vårt land. Universiteten har hela tiden funnits med för att forska i hur skogsindustrin kan upprätthållas.

Åbo Akademi är framstående på det här området. Här har man länge forskat i papperskemi. Ända sedan 1970-talet har man på allvar försökt hitta nya sätt att utnyttja det gröna guldet.

preofessor emeritus bjarne holmbom
Bildtext Bjarne Holmbom forskar i papper
Bild: Yle

Idag består hälften av våra skogar av tall, 30 procent är gran och 20 procent björk. Finland har levt gott på skogsindustrin ändå tills pendeln svängde i början av 2000-talet. De senaste åren har mest handlat om nedskärningar och fabriksstängningar.

- Nu behövs modiga entreprenörer som vågar tänka nytt, säger professorn emeritus Bjarne Holmbom. Vi borde satsa på andra branscher och grunda nya företag med nya idéer som satsar på nya produkter.

Vid Åbo Akademi har man redan konkret tagit fram kosttillskott ur grankvistar och sårsalva baserad på grankåda. I framtiden hoppas man också kunna ersätta bomullen i till exempel våra kläder med träprodukter och plasten i kompositmaterial. Forskarna har reda tagit fram mjölkpaket som talar om när mjölken är gammal, tapeter som reagerar på mögel och hinnor som gör kläderna vattentäta. Alla de här är baserade på träprodukter.

- Skogsindustrin har inte förstått att tänka i värde och inte bara i volymer, säger Bjarne Holmbom. Industrin tänker stort i miljoner ton och är inte intresserad av att producera några ton.

Forsstyrelsen som förvaltar de statliga skogarna i Finland följer noga med hur skogen används. Där oroar man sig för att skogen utnyttjas så sporadiskt.

- Både vad gäller rekreation och avverkning så kunde man utnyttja skogen mycket mera, säger Nuutti Kiljunen som är specialutvecklare på Forststyrelsen. Ungefär 50 miljoner kubikmeter virke utnyhttjas årligen. En hållbar huggning kunde innebära 70 miljoner kubikmeter.

Skogsägarna har en nyckeroll

Skogen kräver skötsel och skötsel förutsätter kunskap. Här har skogsägaren en central roll. I dag är det vanligt att man blir skogsägare genom generationsskifte eller arv och en stor del av skogsägarna är stadsbor och kvinnor.

Lisbeth Bäck är med i Bukklubben
Bildtext Lisbeth Bäck är stolt över sin skog.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Lisbeth Bäck i Malax ärvde skog av föräldrarna. Hon är helt beroende av föreningen Skogsägarna i österbotten för att kunna sköta sin skog.

- Egentligen gör jag inte så mycket med den, jag tycker bara om att äga skogsskiftet, säger hon. Det känns bra.

Helena Hemming har det på samma sätt.

- Jag har en väldigt omskött skog, det har min pappa sett till, men jag vet nästan ingenting om den, säger hon.

Då allt färre skogsägare inte sköter sina skogar själva, ökar behovet av tjänster. Finlands skogscentral planerar utbildning av nya företagare i skogsbranschen inom ramen för ett EU-projekt.

Närbild må 16.2, kl 20.00 i Yle Fem.
Sänds även ti 17.2, kl 17.25

Mer om ämnet på Yle Arenan