Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Yles tv-kanaler i HD från och med 28.1 - Yle TV1 och Yle TV2 först ut

Från 2014
Uppdaterad 13.02.2015 14:57.

Yle erbjuder alla sina tv-kanaler i HD-format från och med 28 januari.

HD som står för High Definition, innebär en bild med hög upplösning, dvs. en bild som är skarpare och mer detaljrik än den vanliga, SD-bilden. Alla distributionsoperatörer erbjuds HD-formatet på samma villkor, de kan distribuera Yles HD-kanaler i sina egna nät. Samlingskanalen Yle HD upphör i samband med att kanalerna i HD-format startar.

”Vi vill främja övergången till HD-teknik i Finland när det gäller tv-sändningar. I det här skedet är vårt mål att en så stor del av publiken som möjligt kan ta del av Yles HD-kvalitet”, säger Yles utgivningsdirektör Ismo Silvo.

HD först till DNA:s och Canal Digitals kunder
Nätoperatören DNA är först ut med att distribuera Yles kanaler i HD-format. DNA har valt att förmedla Yle TV1:s och Yle TV2:s HD-kanaler i sitt antennät och kabelnät. DNA och Yle förhandlar också om distributionen av Yle Teemas och Yle Fems HD-kanaler i DNA:s kabelnät. DNA förmedlar kanalerna gratis och okrypterade, och inget tv-kort behövs heller för att se sändningarna.

”Vi är glada att kunna erbjuda Yles utbud i HD-format i våra nät, för HD gör tv-upplevelsen till något utöver det gamla vanliga vad gäller till exempel filmer, idrott och musikunderhållning. Finländarna har nu en unik möjlighet att se till exempel våra egna hockeystjärnor på OS-isen i skarpbild”, säger direktör Mikko Saarentaus på DNA.

Också satellit-tv-operatören Canal Digital kommer att distribuera Yle TV1:s och Yle TV2:s HD-kanaler. Kanalerna kommer att ingå i alla kanalpaket, vilket innebär att alla Canal Digitals satellitkunder kommer att se dem automatiskt.

De kanaler i HD-format som finns inom Yles antenndistribution är i enlighet med Kommunikationsverkets policy must carry-kanaler. Det här innebär att också alla kabeloperatörer som ligger inom DNA:s sebarhetsområde börjar distribuera Yle TV1:s och Yle TV2:s HD-kanaler. Förhandlingarna angående distributionen av Yles övriga kanaler pågår för tillfället.

De tv-sändningar som sänds direkt på Yle Arenan kommer också att erbjudas i HD-kvalitet inom kort.

Mera HD-innehåll på kommande – också från Sotji
Yle erbjuder hela tiden allt mera äkta HD-innehåll. Tack vare den förnyade studiotekniken kommer så gott som hela det tv-utbud som Yle själv producerar att vara i HD-kvalitet år 2015. När det gäller programinköp är det alltid de tekniskt mest högklassiga versionerna som införskaffas.

Från Vinter-OS i Sotji produceras nästan 350 timmar tv-program till kanalerna Yle TV1, Yle TV2 och Yle Fem. En stor del av sändningarna se alltså också som HD.

HD-formatet i Yles tv-kanaler är tills vidare en tjänst som både växer och utvecklas. I Finland sker övergången till HD stegvis. Yle fortsätter sända kanalerna Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema och Yle Fem parallellt med kanalerna i HD-format fram till år 2026.

För mera information:
Utgivningsdirektör Ismo Silvo, Yle
Tfn 040 505 1924