Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bokklubben: Fifty shades of Grey

Från 2015
Boken Femtio nyanser av honom i förgrundne och Fredrika Lindholm chockerad i bakgrunden.
Bildtext Fredrika Lindholm är chockad över hur porrig boken Fifty shades of grey är.
Bild: Yle/Catariina Salo

Är det värt att läsa boken Fifty shades of Grey eller borde vi köra direkt på filmen? Våra recensenter Fredrika Lindholm och Petter Sandelin är enormt kritiska till den storsäljande sexromanen.

2011 kom E.L. James första bok i Fifty shades-trilogin ut, och i dag har filmen Fifty shades of Grey premiär på biografer runt om i Finland.

Trilogin har översatts till över 50 olika språk och sålts i över 90 miljoner exemplar världen över, så vi kan lugnt säga att böckerna blivit en succé. Men är den första boken Fifty shades of Grey verkligen värd att läsa? Eller ska du köra direkt på filmen? Vi kollade med våra recensenter Fredrika Lindholm och Petter Sandelin. Båda har läst boken, och Fredrik har dessutom också sett filmen.

Vad är era spontana reaktioner?

Fredrika: Jag tycker den var riktigt dålig, om jag ska vara ärlig. Jag är för pryd när jag läser, för jag tänker i bilder. Beskriver man något tillräckligt bra blir det för mycket för mig för jag ser allt framför mig.

Petter: Min spontana reaktion var: Vad lamt. Det var knappt porrigt överhuvudtaget. Ska det här verkligen handla om fetischer?

För vem passar boken?

F: Kanske för någon som inte har så mycket action själv?

P: Det handlar om softporr som väl nog är riktad till kvinnor. Det har alltid funnits Harlequinromaner, men i något skede blev de lite smutsiga och gammalmodiga. Plötsligt dyker den här upp, som egentligen är något som har funnits länge, men målgruppen är fortfarande den samma.

F: Eftersom vissa saker är beskrivet så ingående kanske den också skulle kunna funka som en liten lärobok. Som en sexguide, eller en självhjälpsbok.

Petter Sandelin tyckte att Fifty Shades of Grey var aningen lam. Det fick han äta upp.
Bildtext Petter tyckte att boken var lam. Det fick han äta upp. Bokstavligen.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Ni tycker båda att boken är dålig, men vad är det som gör den dålig?

F: Tänker man i bilder är det här för mycket. Beskrivs något i detalj så tänker jag i detalj, och det blir för mycket för mig.

P: Jag är lite kluven. Språket är eländigt, men samtidigt är det inte en helt misslyckad bok eftersom jag ibland gärna vänder blad och vill veta vad som händer på nästa sida. Det är också något smutsigt i den dåliga softporren som gör att jag tycker det är lite roligt att läsa.

F: Men fast den är skit, så läs den ändå, för det hör till. En vanlig bok har kanske tre rader med sex, den här har sida efter sida med sexscener. Det är helt galet.

Vågade ni läsa boken öppet på till exempel bussar och tåg?

F: Jag kunde inte läsa den öppet. Det blev ganska bråttom i slutet och jag var tvungen att läsa på bussar och spårvagnar, och då gömde jag pärmen, för jag skämdes.

P: Jag ville vara diskret och beställde den via nätet, men när jag skulle hämta ut den från posten träffade jag en kompis och det blev pinsamt redan där. Problemet är att den blivit så känd att alla vet vad det handlar om och alla känner igen pärmen. Ända tills pärmen blev så känd kunde man läsa den var som helst.

Ska ni läsa de två andra böckerna?

P: Nej, jag orkar inte traggla mig igenom resten av böckerna. För den som vill ha lite rojsigare böcker vill jag tipsa om boken Crash av J.G. Ballard. Den handlar om människor som blir upphetsade av bilkrockar och kroppsvätskor på nyknycklad plåt.

Vad vinner – boken eller filmen?

F: Filmen, absolut. Jag kommer att se alla tre filmer, men inte läsa böckerna. Men det var faktiskt pinsamt lite sex jämfört med boken. Jag tror att åldersgränsen borde vara högre, då skulle säkert mer sex kommit med.

Ska man läsa den?

F: Jo. Den är inte bra, men det är nog en sådan bok man vill kunna säga att man läst.

P: Det är lite bortkastad tid av ens liv, men vill man ha lite tråkig softporr, då ska man få läsa den. Dåliga deckare ska man inte ödsla tid på, men det här är helt okej.

Hur många piskor ger ni till boken?

F: Två för att det är fredag. Skulle det här varit måndag skulle jag gett en etta.

P: Den får två snabba snärt på stjärten. Alltså en stark tvåa.

Mer om ämnet på Yle Arenan