Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Går dina pengar åt till spelande?

Från 2015
Person vid spelautomat, närbild
Bild: Yle

I Borgå startar en kamratstödsgrupp för spelberoende. Gruppen har sitt första möte den andra mars.

Kamratstödsgruppen Kraftcirkeln håller möten på missbrukarkliniken för unga och vuxna. Mötena hålls varannan måndag klockan 15–16.30.

Kraftcirkeln är avsedd för alla som upplever att de har problem med sitt spelande. Personer som är rädda för att förlora kontrollen över sitt spelande är också välkomna.

I Kraftcirkeln kan man diskutera med andra som är i samma situation som man själv och har förståelse för ens beroende.

Man kan vara anonym

I gruppen kan man tala både finska och svenska,

– Man kan delta också anonymt och vi är alla bundna av tystnadsplikt, säger socialarbetarna Heidi Antti-Lindholm och Malin Ek-Lindström, som leder gruppverksamheten.

Spelberoende kan drabba vem som helst - kvinna eller man, någon som är social eller trivs ensam. Spelberoendet kan vara osynligt ganska länge, eftersom det till skillnad från missbruksproblem inte lämnar några synliga spår.

Insikten kommer sent

- Många spelare vaknar till insikten om att spelandet tagit över deras liv först då de har stora ekonomiska problem eller när familjerelationerna har kollapsat, säger Antti-Lindholm och Ek-Lindström.

En person med familj kan bli tvungen att söka utkomststöd för en stor summa obetalda hyror när han eller hon spelat bort pengarna.

Gruppledarna understryker att det är möjligt att bli fri från spelberoende om man själv verkligen inser att det är ett problem och är redo att förändras.