Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Carl Haglund medlade i Vöråkonflikt

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 21:47.
Stig Svens från Vörå kommun i diskussion med Carl Haglund.
Bildtext Nye ordföranden för kommunstyrelsen, Stig Svens, i samtal med Carl Haglund.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Efter den stormiga hösten och vintern i Vörå hoppas SFP-ledaren Carl Haglund att de lokala SFP-politikerna ska kunna enas igen. I fredags var han själv på plats i Vörå.

- Det är allmänt känt att det har varit en jättesvår höst i Vörå när det gäller kommunalpolitiken. Men det finns också många saker som är bra i Vörå, och det finns framför allt en fin kommun att ta hand om. Nu är det viktigt att man kan försöka få fokus på att sköta de vardagliga frågorna, säger Haglund till Yle Österbotten.

Problemets kärna är att en del SFP:are i Vörå har varit missnöjda med sin kommundirektör Christina Båssar medan andra har varit nöjda med henne. Hon avgick för några veckor sedan, men det verkar inte ha förbättrat relationerna inom partiet.

Carl Haglund på besök på Norrvalla i Vörå.
Bildtext Carl Haglund.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

Det finns fortfarande en minoritet inom Vörå SFP som ser det hela som en kupp. Frågan är hur partiet ska kunna gå vidare.

- Det är uppenbart att det ännu finns mycket som kräver diskussion och dialog. Just därför är det så viktigt att man kan träffas, diskutera och blicka framåt, säger Haglund.

En del av de personer som jag pratat med tycker inte att det finns någon konflikt. Vad tyder det här på?

- Det faktum att vissa tycker att det finns en konflikt medan andra inte tycker det säger ganska mycket om den situation vi har här.

Vad tycker du att det skickar för signaler till befolkningen när den person som fick flest röster i senaste val, Rainer Bystedt, har blivit bortskuffad från den tyngsta posten som kommunstyrelsens ordförande?

- Det är allmänt känt att det finns en del så kallade personval som har delat meningarna här. Jag är inte den som ska avgöra vem som ska sitta på vilka poster i Vörå, men jag har uppmanat mina partikolleger att försöka hitta lösningar där man jobbar tillsammans och där man försöker ha alla med. Jag hoppas och tror att man kan lyckas med det.

Carl Haglund är på plats i Österbotten för att delta i ett par kampanjöppningar. Dessutom ska partiet åka på kryssning till Umeå i dag.