Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Också De gröna öppnar valspelet

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 12:40.
De gröna gav ut valprogrammet
Bildtext Ville Niinistö, ordförande för De gröna, presenterade idag partiets valprogram för sina partikamrater i Kouvola.
Bild: Roni Rekomaa / Lehtikuva

De gröna har gått ut med sitt valprogram. Miljön finns förstås med på agendan, men partiet lyfter också fram teman som fattigdom och arbete.

Nu sätter också De gröna officiellt igång sin valkampanj inför riksdagsvalet som ordnas om 65 dagar.

Ordförande Ville Niinistö presenterade valprogrammet för sina partikamrater i lördags. I det finns mycket väntade teman med starkt fokus på miljöfrågor. Till exempel hoppas partiet kunna ta sig tillbaka till regeringen genom att tala för ett stort grönt sysselsättningspaket och den förnybara energins revolution.

Mycket i valprogrammet tangerar också annat än miljöfrågor. Finländarnas socialskydd ska uppdateras, fattigdomen och marginaliseringen ska minskas och hälsoklyftorna jämnas ut.

Dessutom ska finländarna ha världens bästa skola och byråkratin på arbetsmarknaden ska rensas bort så gott det går, tycker partiet.

Outi Alanko-Kahiluoto som är ordförande för De grönas riksdagsgrupp talar om den lilla människans parti.

- Fattigdomen har inte minskat under den gångna regeringsperioden, sade hon i ett tal på partimötet på förmiddagen.

Andra teman som hon gärna skulle se att partiet jobbade för är ungdomsgarantin samt jämlikheten på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden.

Haavisto lyfter fram Ukraina och terrorismen

Utvecklingsminister Pekka Haavisto.
Bildtext Pekka Haavisto talade om världsfred på De grönas möte i Kuopio på lördagen
Bild: Lehtikuva

När De grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto steg upp på scenen i Kouvola talade han om det världspolitiskt spända läget.

- Vi ska inte underskatta finländarnas intresse för säkerhetspolitik, sade han. Och vi ska inte heller underskatta Ryssland.

Haavisto önskar att politikerna ska vara optimistiska trots flera misslyckade fredsförsök i östra Ukraina.

- Även om eldupphöret inte skulle hålla så måste vi orka tro på att freden blir verklighet genom ett sjunde eller åttonde fredsavtal i Minsk om det så krävs.

Han ställde också frågan hur vi i Finland kan hjälpa dem som drabbas av de aktuella krigen.

- Det är en förlust att det skärs ner i biståndspengarna, säger Haavisto.

Ingen finländare som åker iväg för att delta i terroristernas verksamhet ska heller komma undan utan konsekvenser, sade Haavisto i slutet av sitt tal och syftade på den islamistiska terrorgruppen IS rekrytering av unga radikala personer.

Partierna nu redo för valkampanj

I Yles nyaste partimätning från januari fick De gröna och Vänsterpartiet ungefär exakt lika stort stöd.

Enligt mätningen landade De gröna på ett 8,3 procents väljarstöd. Båda partierna ligger långt ifrån Centern, SDP, Samlingspartiet och Sannfinländarna enligt mätningen.

Nu är det bara Sannfinländarna som ännu inte gått ut med sitt valprogram i offentligheten. Annars verkar partierna vara redo för att starta sina kampanjer på allvar inför vårens val.

De gröna kommer att officiellt godkänna sitt valprogram i morgon.

Läs också:

De gröna vill med i nästa regering

Diskussion om artikeln