Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ahtisaari: Allt hänger på Ryssland

Från 2015
Uppdaterad 14.02.2015 17:43.
Ahtisaari talar om Ukraina
Bild: Yle

Vid midnatt ska eldupphöret i Ukraina träda i kraft - men det pågår fortfarande häftiga strider i landet. President Martti Ahtisaari är försiktigt positiv men säger att allt i slutändan hänger på Ryssland.

Fredspristagaren och den tidigare presidenten Martti Ahtisaari är försiktigt positiv. Han bedömer att det nya Minskavtalet kan komma att efterföljas bättre än det förra men han anser att det i slutändan är Ryssland som avgör hur det blir.

- Man hoppas verkligen att Ryssland nu använder sina möjligheter att påverka rebellerna. Alla vet att de har möjlighet till det.

Enligt Ahtisaari råder det inga tvivel om att Ryssland har en nyckelroll i konflikten.

- Ryssland har orsakat hela problemet genom att attackera Ukraina och annektera Krim. Sedan har de olagligt stött separatisterna. Separatisterna skulle aldrig ha klarat sig så här bra utan rysk hjälp, säger Ahtisaari.

Krisen kan inte lösas utan Ryssland

Ahtisaari är nöjd med Finlands insats i Ukrainakrisen. Han anser att till exempel Ilkka Kanerva har gjort bra i från sig på sin post som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Han tycker också att det har varit rätt av västvärlden att pressa Ryssland med sanktioner. Han är ändå tveksam till om EU:s hot om nya sanktioner på måndag är rätt väg att gå.

- Jag tror att vi borde vänta lite och se vad som händer. Trots att Ryssland har orsakat hela det här problemet är det viktigt att de är med i processen. Utan deras hjälp kan vi inte få något gjort.

Många olösta problem

Ahtisaari säger att det är viktigt att man så fort som möjligt får slut på striderna och dödandet. Han påminner samtidigt om att det bara är första steget på en lång och krånglig väg mot bestående fred.

Det återstår en rad problem som man i nuläget inte alls har diskuterats. En av de mest problematiska frågorna är hur stor självbestämmanderätt de separatistkontrollerade områdena i Luhanks och Donetsk kan få.

- Ukraina måste också på allvar börja fundera över om man kan ge dem någon typ av autonomi. Man måste överväga vilka saker man kan låta dem bestämma över själv och vilka saker som centralregeringen ska bestämma över.

Bedömer ni att man kan enas om de här frågorna?

- Det får vi se. Man måste i varje fall diskutera. På något sätt måste man få slut på kriget. Det är synd att så många människor har dödats.

En annan svår fråga är Rysslands annektering av Krim. Ahtisaari säger att Krimfrågan delvis har hamnat i skymundan eftersom där inte pågår någon väpnad konflikt.

Han tror ändå att frågan nog kommer att aktualiseras på nytt senare, och säger att det återstår att se hur Krim kommer att behandlas.

Lägga krut på en gemensam fiende

Ahtisaari riktar samtidigt skarp kritik mot att världssamfundet bara verkar kunna ta sig an en kris åt gången. Enligt honom har terrorgruppen Islamiska Statens (IS) våldsvåg i Syrien och Irak fallit i skuggan av Ukraina.

Kampen mot IS i Syrien och Irak kunde fungera som en enande faktor för Ryssland och väst.

- Enligt min mening kan kampen mot IS förena största delen av arabländerna, Ryssland och väst eftersom det är i allas intresse att de motarbetas. Jag hoppas att man kunde vända det negativa till något positivt genom att olika parter som annars har svårt att hitta en gemensam ton kan samarbeta mot en gemensam fiende, säger Ahtisaari.

Den tidigare fredspristagaren har själv lång erfarenhet av fredsmäklande. På frågan om han skulle kunna tänka sig att medla om han fick en förfrågan svarar Ahtisaari att det finns kapabla människor med rådgivare som han hoppas att kan medla.

- Jag måste erkänna att jag är 77 år så jag letar inte längre efter mer arbete, säger presidenten.

Diskussion om artikeln