Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En död i skottlossning under möte med Lars Vilks i Köpenhamn

Från 2015
Uppdaterad 15.02.2015 06:54.
Skottlossning i Köpenhamn 14.2.2015

En civilperson dödades och tre poliser skadades då skottlossning bröt ut på eftermiddagen på ett debattmöte i Köpenhamn. Gärningsmännen är på fri fot. Den svenska konstnären Lars Vilks deltog i mötet som hade konst, hädelse och yttrandefrihet som tema.

Mötet hölls på kulturhuset "Krudttønden" på Österbro i norra Köpenhamn. Också Frankrikes ambassadör Francois Zimeray deltog i mötet. Både Vilks och Zimeray undkom oskadda.

Lars Vilks är känd för sina kontroversiella och provocerande konstverk. Då han år 2007 avbildade profeten Muhammed som rondellhund väckte det starka reaktioner bland militanta islamistiska grupper och Vilks fick otaliga dödshot. Han har levat under konstant polisskydd sedan 2010.

Lars Vilks
Bildtext Lars Vilks

"Omkring trettio skott avlossades"

Danska medier uppger att upp till trettio skott avfyrades. Skottlossningen, som bröt ut då den franska ambassadören talade, pågick i cirka två minuter.

Skottlossning i Köpenhamn

Tumult uppges ha uppstått entrén. Palle Vedel, teknisk chef på Krudttønden, säger att en person försökte ta sig in i byggnaden och började skjuta med något som såg ut som ett automatvapen, uppger Danmarks Radio. Polisen besvarade elden.

Enligt polisen var den civilperson som dödades en 40-årig man. Tre poliser sårades - ingen av dem livshotande.

Lars Vilks hade livvakter med sig och fördes i säkerhet. Han uppges först ha flytt in i ett kylrum.

Gärningsmännen flydde

Skottlossning i Köpenhamn 14.2.2015

Enligt de första rapporterna flydde de två svartklädda gärningsmännen i bil. Männen uppges ha talat danska. Den tomma flyktbilen har hittats.

Senare under kvällen meddelade polisen ändå att man tror att det kan ha varit fråga om bara en gärningsman. Polisen har publicerat ett fotografi på en misstänkt person. Bilden härstammar från en övervakningskamera.

En stor polisoperation pågår i Köpenhamn. Myndigheter i Sverige uppger att de hjälper den danska polisen.

Den danska polisen sade under en presskonferens på lördagskvällen att skottlossningen undersöks som en terroraktion men att man inte kan bekräfta att det varit fråga om en terrorattack.

Frankrikes ambassadör twittrade

Jag lever fortfarande och är i rummet, skrev Frankrikes ambassadör på Twitter strax efter attentatet.

Läs också:
Statsminister Helle Thorning–Schmidt: Ett cyniskt våldsdåd
"Jihad Jane" fick 10 års fängelse för komplott mot Lars Vilks
Vilks konstverk blev minaret