Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Två attentat i Köpenhamn - dansk polis har skjutit en person

Från 2015
Uppdaterad 15.02.2015 09:13.
En massiv polisoperation har pågått i Köpenhamn under natten.
Bildtext En massiv polisoperation har pågått i Köpenhamn under natten.

Polisen i Danmark uppger att de avlossat skott vid järnvägsstationen i Köpenhamn, skriver nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Enligt polisen ska en man ha träffats av skotten i Nørrebro. Polisen ska ha avlossat flera skott. Enligt polisens pressmeddelande har mannen avlidit. Mannen ska ha skjutit mot polisen, men polisen träffades inte.

Det är ännu oklart om mannen har något samband med veckoslutets attacker i Danmark.

Polisen ska hålla en presskonferens unders söndagsmorgonen.

Två attacker med dödlig utgång ägde rum i Köpenhamn under lördagen och natten till söndagen. Nørrebro ligger nära platserna där attackerna skedde.

En 55-årig man dog och tre poliser skadades i skottdrama i stadsdelen Østerbro på lördagseftermiddagen, då en man i uppskattningsvis 25-30-årsåldern attackerade en tillställning med yttrandefrihet som tema.

Polisen anser att målet för attacken troligtvis var den svenska karikatyrtecknaren Lars Vilks, som fått uppmärksamhet för sina karikatyrer av profeten Muhammed. Vilks deltog i evenemanget i Østerbro.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kallade attacken för "ett cyniskt våldsdåd."

Den andra attacken skedde vid huvudsynagogan Krystalgade i Köpenhamn natten till söndag. En person dog och två poliser skadades i attacken. De skadade är inte i livsfara.

Den danska polisen har uppmanat folk att vara på alerten. Enligt polisen vet man ännu inte om de två våldsdåden har ett samband.

(AFP, AP, Reuters)