Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dansk polis: Gärningsmannen kan ha inspirerats av IS

Från 2015
Uppdaterad 15.02.2015 20:19.
Yle Nyheter TV-nytt: Danskarna upprörda över terrordåd - Spela upp på Arenan

Polisen i Danmark uppger att den 22-åriga man som sköts ihjäl av polisen tidigt i morse sannolikt stod bakom bägge attackerna i Köpenhamn. Tekniska bevis för detta saknas än så länge.

Polisen har fastställt mannens identitet - han var känd hos polisen sedan tidigare. Polisen uppgav i eftermiddagens presskonferens att han kan ha inspirerats av terrororganisationen Islamiska staten IS.

Det finns dock ingen information om att mannen skull ha vistats i exempelvis Syrien eller Irak.

Mannen antas också ha tagit modell av terrorattackerna mot Charlie Hebdo-redaktionen i Paris i januari eftersom attacken följde samma mönster. Först slog gärningsmannen till mot ett ställe som symboliserar yttrandefrihet och sedan mot en judisk institution.

Den misstänkta gärningsmannen har sannolikt agerat ensam - ingenting tyder på att flera personer skulle ha varit inblandade. Det har dock förekommit uppgifter om att en annan person skulle ha gripits, men detta har inte bekräftats av polisen.

Antagandet om en ensam gärningsman baserar sig på bildmaterial från platserna där attackerna utfördes.

polisen undersöker brottsplatsen
Bild: EBU/NE

Polisen sköt ihjäl mannen nära hans bostad i Nørrebro. Mannen hade börjat skjuta mot poliserna när han upptäckte dem, men ingen träffades av skotten.

Två utvalda mål

De två dödliga attackerna i Köpenhamn ägde rum inom ett knappt dygn.

dansk polis griper gärningsman
Bild: EBU/NE

I den första attacken på lördagseftermiddagen dödades en 55-årig man vid ett kulturhus i stadsdelen Østerbro. Det var fråga om en tillställning med konst och yttrandefrihet som tema.

Målet för attacken var troligtvis den svenska karikatyrtecknaren Lars Vilks, som deltog i evenemanget. Han har blivit uppmärksammad för sina karikatyrer av profeten Muhammed.

Den andra attacken skedde vid huvudsynagogan Krystalgade i Köpenhamn natten till söndag. En 37-årig judisk man sköts i huvudet och avled av sina skador. Omkring 80 personer befann sig i synagogan då attacken ägde rum, och den dödade mannen tros ha lyckats avstyra en större massaker.

dansk polis försöker gripa gärningsman
Bild: EBU/NE

Judiska församlingen i chock

Den religiösa ledaren för Judiska samfundet i Köpenhamn Dan Asmussen säger till DR att hela samfundet är i chock efter attentatet.

Asmussen säger att man varit mycket orolig för församlingens säkerhet efter händelserna i Paris och att man därför hade kallat in medlemmar som vakter under den konfirmation som ägde rum i synagogan. Mannen som dödades stod vakt vid ytterdörren.

I samband med veckoslutets våldsdåd har också fem poliser skadats, men läget är inte kritiskt för någon av dem.

Diskussion om artikeln