Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Judarna i Finland skärper sin säkerhet

Från 2015
Uppdaterad 18.02.2015 11:52.
Yle Nyheter TV-nytt: Nadbornik: Ingen jude borde behöva vara rädd i Finland - Spela upp på Arenan

Judarna i Finland har med bestörtning följt med händelserna i Köpenhamn och ser mycket allvarligt på situationen. Helsingfors judiska församling samlades i morse till ett krismöte för att gå igenom sin säkerhetsberedskap och ge krishjälp.

Ordföranden för Helsingfors judiska församling, Yaron Nadbornik, uppmanar alla judar till försiktighet. En attack mot en synagoga i Köpenhamn var inte helt oväntat med tanke på händelserna i Paris och den ökade antisemitismen i Europa. Samtidigt tycker Nadbornik att man inte ska behöva känna sig rädd här i Finland.

- Ingen borde vara rädd. Personer som genomför våldsdåd mot oskyldiga och angriper både yttrandefriheten och judar har en snäv världsbild. De är därför ett hot mot vem som helst. Nu är det ändå judar som har drabbats, därför måste också vi här i Finland vara på vår vakt, säger Nadbornik.

Mera säkerhetsresurser av staten

Yaron Nadbornik är själv inte rädd. Han påpekar att det främst är länder som har varit aktiva i Irakkriget eller som har varit inblandade i karikatyrincidenterna som löper risk att utsättas för den här sortens attacker.

- Det är ändå klart att vi måste vara mera vaksamma, se över vår säkerhetsberedskap, och ta lärdom varje gång det sker en attack mot judar. Det här är ett måste i dagens situation, och i det samhälle vi lever i här i Europa.

Finlands judiska församlingar har bett polisen om mera hjälp för trygga säkerheten vid olika judiska tillställningar på grund av det ökade hotet mot judar i Europa. Helsingfors judiska församling har blivit beviljad 100 000 euro av regeringen för att kunna köpa in mera säkerhetsanordningar för synagogan och församlingscentret. Ordförande Yaron Nadbornik,vill inte intervjuas i närheten av synagogan i Helsingfors av säkerhetsskäl.

- Vi har varit i kontakt med polismyndigheterna och snabbt fått mera stöd av dem. Det här förväntar vi oss i fortsättningen också, säger Nadbornik.

Europeiska judar uppmanas emigrera till Israel

Attacken mot en synagoga i Köpenhamn, där en ung judisk man dödades, har nu också fått Israel att reagera.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanar europeiska judar att emigrera från Europa till Israel. Det här uttalandet går i linje med det uttalande Netanyahu gav efter terrorattackerna i Paris.

- Israel är ert hem. Vi är förberedda på att ta emot er och stöder att det kommer stora mängder immigranter från Europa, säger Netanyahu i sitt uttalande.

Israels regering förhandlar om ett paket värt över 40 miljoner euro, som ska göra det möjligt för judar från Frankrike, Belgien och Ukraina att flytta till Israel.

De danska judarnas huvudrabbi, Jair Melchior, förhåller sig ändå kritiskt till Netanyahus uttalande och tycker inte att judar ska flytta till Israel på grund av terrorism.

Diskussion om artikeln