Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländare i Danmark oroar sig över följderna av terrordåden

Från 2015
Uppdaterad 15.02.2015 22:42.
Köpenhamn avspärrat

De finländare i Köpenhamn som Yle Nyheter har talat med är oroliga över de följder veckoslutets terrordåd kan få för den allmänna debatten och attityderna i Danmark.

Enligt ambassaden i Köpenhamn bor det uppskattningsvis 4 000 finländare i Danmark. Av de finländare som bor i Danmark är många studerande.

En av dem är Silva Mertsola, 21 år, som studerar statskunskap i Köpenhamn. Hon säger att den allmänna debatten i landet redan länge kretsat kring främlingsfientlighet och att den har antytt att något dramatiskt kan hända.

Silva Mertsola
Bildtext Silva Mertsola studerar i Köpenhamn
Bild: Yle

- Det var inte oväntat att någonting skulle ske snart. Efter attacken mot tidningen Charlie Hebdo i Paris har det inte gått en dag utan att den danska pressen inte skulle ha skrivit om antingen integration eller terrorism.

Mertsola bor tre kvarter ifrån den plats på Nørrebro där gärningsmannen blev skjuten av polisen i morse. Hon säger att många, inklusive hon själv, har valt att stanna inomhus efter attackerna.

- När min rumskamrat skulle ta sig hem vågade hon till exempel inte cykla genom Nørrebro, berättar Mertsola.

- Men jag vill ändå inte bli uppslukad av rädsla och jag kommer att fortsätta mina studier här normalt.

Klimatet i staden kan få en smäll?

Mary Gestrin
Bildtext Mary Gestrin, tidigare chef vid Svenska Yle
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Mary Gestrin, som jobbar på det Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, har liksom Silva Mertsola bott i staden i ett halvt år. Hon tänker inte heller ge efter åt rädslan.

- Det skulle vara det värsta man kan göra; att ge efter för dem som nu attackerar hela vår världsbild. Jag utgår ifrån att mitt liv här fortsätter precis på samma sätt som det gjort hittills.

Gestrin kände av händelserna på nära håll eftersom hon bor i centrum av Köpenhamn.

- Det är extremt obehagligt att befinna sig så nära händelserna. Man trodde hela tiden att terrorismen är långt borta från en själv.

Gestrin beskriver Köpenhamn som en sympatisk, öppen och vänlig stad. Hon är orolig för hur klimatet i staden kan påverkas av veckoslutets attentat.

- Det kan inte vara så roligt att i dag bo i Köpenhamn och se arabisk ut. Man hoppas ju väldigt mycket att det inte uppstår större motsättningar mellan olika grupper på grund av det som hänt, men man vet ju från tidigare hur människor beter när de blir rädda.

Diskussion om artikeln