Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dansk sorg över terrorn

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 08:16.
Blommor utanför synagogan i köpenhamn efter terrorattacken 15.2.2015
Bildtext Blommor utanför synagogan i Köpenhamn för att hedra de döda i terrorattacken.
Bild: EPA/FREYA INGRID MORALES

Danmark flaggar i dag på halvstång för att minnas offren från lördagens terrorattack. Statsministern uppmanar danskarna att återgå till vardagen och inte låta terrorn segra. Stora mängder danskar väntas delta i kvällens manifestationer mot terrorismen.

- Det är förfärligt och bedrövligt att terrorn har kommit så tätt inpå Danmark, säger Jörgen Amtoft, som står och tittar på skotthålen i entrén till Krudttönden, det kulturhus som på lördag eftermiddag drabbades av terrorismen.

- Det måste väl komma förr eller senare. Danmark har kommit undan ganska enkelt – så det var väl inte helt oväntat, kompletterar Elin Forsberg.

De var inte med på debattmötet som hölls kring Charlie Hebdo-attacken, men nu ville de se platsen och hedra de drabbade.

Den svenska konstnären Lars Wilks var huvudtalare, men mötet hölls också för att uppmärksamma 25-årsdagen för fatwan, alltså den dödsdom som hade utfärdats mot författaren Salman Rushdie.

Mötet i Österbro stoppades alltså med ett automatvapen som senare användes också vid synagogan inne i Köpenhamns innerstad. På båda ställena dödades en person, en filmregissör i Österbro och en frivillig judisk dörrvakt vid synagogan.

Gärningsmannen själv sköts ihjäl av polisen på natten mot söndag. Han är nu identifierad som en 22-årig man som skötte sig bra i skolan, men höll sig mest till de muslimska eleverna. På ett S-tåg gick det snett, han råkade in i ett knivslagsmål och har det senaste året suttit i fängelset för grovt våld.

Inte första gången terror

Några gånger har det varit nära i Danmark tidigare också. I sista stund har man stoppat några angrepp mot tidningsredaktioner. En dansk satirtecknare lyckades stänga in sig i sitt säkerhetsrum när han hade besök från Turkiet.

Men nu förverkligades alltså hotet som många har varit rädda för men ändå inte trodde skulle ske.

Utanför den judiska synagogan är det många som lägger ner blommor vid det staket där den judiska mannen sköts ner. Många som bor i innerstan hörde skotten och många är rädda.

- Var det säkert gärningsmannen som sköts ihjäl av polisen? Fanns det fler? Är det här säkert över? Det är frågor som ställs bland människorna som samlas utanför.

Vid synagogan på Kristalgade var man förbered på att något kunde hända efter attentatet i Österbro tidigare på dagen. Det fanns extra poliser och vakter utanför – en av dem dödades.

Många har påpekat att det kunde ha gått mycket värre. Det sa bland annat justitieministern på söndagen. Den judiska församlingens ordförande håller med om rädslan.

- Jag vill helst inte tänka på vad som hade hänt om gärningsmannen hade lyckats komma ända in i församlingssalen med sitt maskingevär, säger Dan Rosenberg Asmundsen.

Där inne pågick en Bar Mitzwa, som beskrivs som en konfirmation. Över 80 församlingsmedlemmar, därav många barn, var närvarande.

- Det kunde ha gått riktigt galet, säger Rosenberg Asmundsen som är grå i ansiktet efter att ha gett intervjuer hela dagen utanför synagogan.

I dag håller den judiska skolan stängt och lärare och psykologer ska fundera på hur man ska gå vidare efter händelserna.

Samlas till manifestation

Danmark firar en slags inofficiell sorgedag med flagga på halvstång på de offentliga byggnaderna. Statsministern uppmanade visserligen alla danskar att återgå till vardagen och inte låta terrorismen störa livet och demokratin och de danska värderingarna.

Men det är säkert många som ikväll vill samlas till manifestation mot terrorismen. Sådana hålls bland annat i Köpenhamn och i Århus.

Läs också:
Fransmän visade stöd vid Danmarks ambassad i Paris
Uppgifter ges ut om misstänkt gärningsman i Köpenhamn
Dansk polis: Gärningsmannen kan ha inspirerats av IS
"Unga män mår illa - och radikaliseras"
Finländarna i Danmark oroar sig över följderna av terrordåden
Danmarks statsminister: Nu gäller det att stå samman

Diskussion om artikeln