Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Veterinärjouren omorganiseras i Borgå

Från 2015
Uppdaterad 16.02.2015 11:32.
Undersökningsrum
Bildtext Ändringarna kommer att beröra både det geografiska området och arbetsfördelningen.
Bild: YLE/Annika Holmbom

Veterinärjouren inom verksamhetsområdet för hälsoskyddet i Borgå ska omorganiseras i enlighet med veterinärvårdslagen.

För Borgåregionen innebär det här en övergång från två jourdistrikt till ett jourområde som omfattar Sibbo, Borgnäs, Askola, Lappträsk, Borgå och Lovisa.

Region och arbetsfördelning

Ändringarna berör inte bara det geografiska området utan också arbetsfördelningen samt kraven på jourenhetens utrustning. Smådjur och stora djur kommer att skötas i huvudsak av olika veterinärer. Jourenheten för smådjur ska förses med utrustning som är förmer än basnivån, vilket bland annat betyder tillräcklig beredskap för bilddiagnostik och laboratorieundersökningar.

Det finns två alternativa sätt att arrangera veterinärjouren.

Alternativ 1

Det första alternativet är att jouren skulle arrangeras i samarbete med Vanda stad. Jouren för smådjur i regionen skulle skötas enbart av stadsveterinären i Vanda och jouren för stora djur enbart av veterinärerna vid hälsoskyddet i Borgå. Med det arrangemanget skulle servicens nivå höjas.

Stadsveterinären i Vanda har mottagningsutrymmen i Vanda miljöcentrals utrymmen i Vandaporten - nära köpcentret Jumbo. På mottagningen finns ett biträde under jourtid om vardagkvällar och dagtid under veckoslut.

Alternativ 2

Det andra alternativet är att arrangera veterinärjouren i samarbete med Kotka stad. Då skulle jourområdet omfatta Borgå hälsoskydds verksamhetsområde samt Kotka och Pyttis. Jouren i området sköts av två veterinärer - den ena för smådjur och den andra för stora djur.

Jouren för smådjur skulle centraliseras till ett fåtal mottagningar: Pyttis samt 1 - 2 mottagningar inom Borgå hälsoskydds verksamhetsområde. Också nivån på mottagningarnas utrustning skulle höjas. Smådjursjourens klinikavgift skulle höjas för att täcka en del av kostnaderna.

Säga sin åsikt

Invånarna och tjänsteleverantörerna i regionen kan framföra önskemål och åsikter om omorganiseringen. Ställningstagandena ska lämnas senast den sista februari per e-post på adressen: terveydensuojelu@porvoo.fi eller per post till: Borgå stad, Hälsoskyddet, Teknikbågen 1A, 06100 Borgå.